Toerisme belangrijke sector economie Caricom

Het toerisme moet worden gezien als een belangrijke sector voor de economie van de lidstaten. Dit was een van de zaken die werden vastgesteld tijdens de 28e tussentijdse vergadering van Caricom-staatshoofden op 16 en 17 februari jongstleden in Guyana. Suriname werd tijdens deze bijeenkomst vertegenwoordigd door minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa). Op de vergadering werd danook voorstellen aangenomen om in het kader van de regionale toerisme-agenda de samenwerking tussen de publieke en private sectornaar en hoger niveau te tillen.

Minister Pollack-Beighle werd tijdens de vergadering bijgestaan door de minister van Justitie, Jennifer van Dijk-Silos en deskundigen van de minsteries van Handel en Industrie (HI) en BuZa. Op de vergadering werden door de staatshoofden na twee dagen intensieve discussies een aantal besluiten genomen die vooral betrekking hebben op de verdere integratie van de Caribbean community, de intensievere samenwerking ten aanzien van regionale veiligheid, alsook de versterking van de Caricom als regionaal blok. Met name is door de voorzitter van de Caricom, president David Granger van Guyana die thans de regio leidt voor de komende zes maanden, de belangrijkheid van de ‘Caricom Brand’ benadrukt.

Suriname kan zich terugvinden in diverse besluiten die genomen zijn en die van belang zijn voor de verdere integratie van de lidstaten van Caricom, alsmede voor de realisatie van de ontwikkelingsdoelen die Suriname voor ogen heeft binnen dit samenwerkingsverband. De staatshoofden en regeringsleiders uitten hun bezorgdheid over de stijgende criminaliteit en waren het erover eens dat er meer aandacht besteed moet worden aan de bestrijding hiervan, in het bijzonder door maatregelen te treffen die betere ontplooiingskansen bieden voor jongeren. Tevens heeft de vergadering goede nota genomen van de presentatie die gehouden is over de status van de Caricom Single Market en Economy (CSME) en de aanzienlijke vooruitgang die geboekt is in de achterliggende periode. Evenwel werd opgemerkt dat ondernemers en overige burgers nog steeds zitten met obstakels binnen de CSM, welke gericht aangepakt dienen te worden. Door Barbados werd er een update gegegeven over de komende Carifesta van 17-27 augustus 2017, met als thema: ‘Asserting our Culture Celebrating Ourselves’. Aan de regio is gevraagd om zoveel mogelijk te participeren. Trinidad & Tobago zal in 2019 en Antigua & Barbuda in 2021 Carifesta organiseren. In de marge van de vergadering hebben verschillende bilaterale gesprekken met verschillende partners plaatsgevonden. De eerstvolgende vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders is van 4-6 juli 2017 in Grenada.

More
articles