Nationaal Archief stapt over op digitaal

Papierwerk zal binnen korte tijd tot het verleden behoren bij het Nationaal Archief Suriname (NAS). De archiefinstelling heeft goedkeuring gehad voor het project ‘Preservation and Acces of Documentary’ Heritage in a Digital Age’ dat zij in 2016 had ingediend bij Unesco. Door de toegenomen technologie werd er de afgelopen jaren steeds vaker gevraagd naar digitale archivering. Vandaar het initiatief van NAS om zelf op zoek te gaan naar financiering. In dat kader worden er trainingen verzorgd die zijn opgesplitst in verschillende perioden: 20 februari-3maart, 6 en 9 maart en van 24 tot en met 28 april. De Unesco heeft US-dollar 20.000 in dit project geïnvesteerd die gebruikt wordt voor onder andere de training en het lesmateriaal. Volgens NAS-directeur Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad, is het belangrijk om als archiefinstelling de medewerkers toe te rusten met de nodige kennis en expertise om te kunnen werken in een digitale omgeving.

Door de jaren heen heeft NAS gewerkt met papieren informatiedragers, maar werd vaak geconfronteerd met digitale informatiedragers, zoals audio, memory stick. Echter zijn nog niet alle werkprocessen van NAS voldoende daarop afgestemd. De samenwerking met de overheid zal versneld worden als archiefstukken digitaal worden overgebracht. Tijdens de training zullen de medewerkers van NAS en vertegenwoordigers van het R.K. Bisdom archief en EBG-archief begeleid worden het via een digitaal forum. De onderwerpen die aan de orde komen, zijn: records management en digitaal informatiebeheer, digitalisering en toegankelijkheid van informatie en content curation. “De medewerkers zullen daarna in staat zijn de methoden en technieken die tijdens de training zijn aangeleerd, verder toe te passen in onze werksituatie”, aldus Tjien Fooh-Hardjomohamad.

De officiële opening werd gedaan door de minister van Binnenlandse Zaken (BiZa), Mike Noersalim. Hij juicht het initiatief toe, omdat NAS niet heeft gewacht op de begroting, maar zelf naar de middelen heeft gezocht. De bewindsman spreekt zijn trots uit over het NAS, dat continu werkt aan het professionaliseren van haar archiefkader. Hij gaf aan dat ook BiZa veel aandacht besteed aan digitale archivering. Volgens de bewindsman zouden alle overheidsorganen gebruik moeten maken van een software programma voor het digitaliseren van administratieve zaken en het centraal beheren van archiefdocumenten.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles