Valies: ‘Niemand komt zonder overleg aan onze vakantie’

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft onlangs bekendgemaakt dat het pinksterweekend van het jaar komt te vervallen en dat de paasvakantie ingekort zal worden om lessen in te halen. Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrach-ten in Suriname (ALS), zegt dat niemand zonder overleg aan de vakantie van de leerkrachten komt. Hij geeft aan dat er geen enkele afspraak is gemaakt met het ministerie om het pinksterweekend af te blazen en de paasvakantie in te korten. Valies verklaart wel dat er is afgesproken dat de leerkrachten aan een inhaalprogramma zullen werken. Hij voegt eraan toe dat het inhaalprogramma verschilt van school tot school en dat het van de leerkracht  afhangt hoe hij het zal aanpakken binnen zijn sectie.

Inmiddels hebben de leerkrachten volgens Valies de achterstallige leerstof samen met de leerlingen ingehaald. Afgelopen woensdag tijdens de spoedvergadering van de BvL en de ALS, hebben leerkrachten ook aangegeven op schema te zitten met de leerstof. De onderwijsbonden hebben inmiddels aan het ministerie laten weten dat zij niet zullen meewerken aan het besluit van het ministerie betreffende het pinksterweekend en de paasvakantie. Valies benadrukt dat de vakantie bij wet geregeld is. Hij is ook van mening dat de leerlingen niet zomaar hun vakantie ontnomen kan worden. Volgens hem houdt het op wanneer het ministerie zonder overleg een besluit neemt. Valies merkt op dat er in het verleden ook een dergelijke situatie zich heeft voorgedaan, maar toen was het inhaalprogramma verspreid ingevoerd in overleg met de inspectie.

Censuur

Afgelopen donderdag heeft de overheidstelevisie-zender (STVS) het programma ‘Achter het Nieuws’ uit de lucht gehaald, toen Valies zijn zegje deed over de stand van zaken betreffende het vastlopen van de onderhandelingen met de regering binnen het herwaarderingsprogramma. Valies is van mening dat dit puur te maken heeft met censuur. Hij geeft aan dat hij het mandaat van de leerkrachten heeft gekregen om de totale Surinaamse samenleving hiervan op de hoogte te brengen. Valies zegt verder dat er al een aantal gesprekken is gevoerd met andere organisaties. Hij benadrukt dat het niet alleen een aangelegenheid van de leraren is, maar van de hele samenleving. Valies zegt dat het duidelijk moet zijn dat censuur niet kan. Hij zegt tevens dat er gebundeld zal worden met andere groepen om een scherpe reactie van afkeuring te sturen naar de regering. Er is ook een rechtsproces gaande tegen de BvL en de ALS om de acties, die opgeschort zijn, voorgoed op te heffen, gepaard gaande met een boete van SRD100.000 per uur. Aanstaande dinsdag zal de rechter haar vonnis in deze zaak uitspreken.

door Johannes Damodar Patak

More
articles