A Kum: Ontwikkelingen toerismesector positief

De huidige ontwikkelingen op het gebied van toerisme in Suriname zijn erg positief. Volgens Jerry A-Kum, directeur Stichting Toerisme Suriname, hebben wij geen keus dan toerisme in Suriname verder te ontwikkelen.

Training

Van 14 tot en met 16 februari heeft de tweede training van Tourism Satellite Account (TSA) plaatsgevonden. Het doel van de training is om statische capaciteitsopbouw te ondersteunen. De training is georganiseerd door STS en Statistical, Economic and Social Research and Training Centre for Islamic Countries (SESRIC). TSA is een belangrijk instrument om de economische bijdrage aan de economie te meten.

Bezoekersonderzoek

Stichting Toerisme Suriname en het Algemeen Bureau voor de Statistiek hebben van 19 december 2016 tot en met 31 januari 2017 een bezoekersonderzoek gehouden. Toeristen die in die periode Suriname hebben verlaten via de Johan Adolf Pengel luchthaven, vliegveld Zorg en Hoop, de grensposten Albina en South Drain, hebben hun mening over het Surinaams toeristisch product gegeven door middel van een vragenlijst. Ze kregen vragen gesteld onder andere over de hoeveelheid geld dat ze hebben uitgegeven en hun redenen voor het bezoek en de beleving. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door financiering van de UNDP. De resultaten van het onderzoek zullen eind maart bekendgemaakt worden.

Eigen datasysteem

Suriname heeft sinds kort zijn eigen datasysteem, genaamd  Suriname Tourism Information System STIS). Tot voor kort werd er gebruikt gemaakt van het datasysteem van de Caribbean Tourism Organization (CTO), maar omdat Suriname geen lid meer is van deze organisatie, werd er geen technische ondersteuning meer verleend. STS heeft toen een eigen systeem laten ontwikkelen. In het systeem worden gegevens die binnenkomende bezoekers invullen op het immigratieformulier geregistreerd. De testfase van het nieuwe systeem is in januari 2017 van start gegaan. In maart dit jaar zal STS het nieuwe systeem formeel presenteren aan de Surinaamse gemeenschap.

Samenwerking Nationale Voorlichtingsdienst

Afgelopen jaar is STS een samenwerking aangegaan met de Nationale Voorlichtingsdienst (NVD). In december 2016 zijn ze samen een voorlichtingscampagne omtrent een schoon milieu gestart. Voor deze campagne zijn filmpjes over een schoon milieu uitgezonden door de NVD. De filmpjes zijn daarnaast uitgezonden via sociale media. Met deze campagne willen ze de gemeenschap informatie geven over het belang van een schoon milieu en hoe ze hier zelf aan kunnen bijdragen. Als deze campagne succes heeft, kan dit een positieve werking hebben op de toeristensector. Toeristen worden aangetrokken door een schoon milieu.

Samenwerking United Tour Guides of Suriname

Een ander samenwerkingsverband van STS is United Tour Guides of Suriname (UTGS). UTGS zorgt ervoor dat gidsen kwalitatieve trainingen krijgen, waarna ze toeristen kunnen begeleiden tijdens een tour. Gidsen die de trainingen hebben gevolgd, kennen de standaarden, weten om te gaan met de toerist en alles daarom heen. Tijdens hun samenwerking hebben ze een guide badge en paspoort ontworpen voor de gidsen die de training hebben voltooid. Toeristen die begeleid worden door een gids met de badge en paspoort, kunnen met een vertrouwd gevoel het binnenland in.

Toerismemaand

Vanaf dit jaar wordt de maand september geïntroduceerd als Toerismemaand. Elk jaar wordt op 27 september World Tourism Day herdacht. Op deze dag zal de Stichting Toerisme Suriname awards uitreiken aan personen en organisaties die zich op het gebied van toerisme in Suriname hebben onderscheiden. Tijdens de Toerismemaand worden er activiteiten en evenementen georganiseerd om de lokale bevolking kennis te laten maken met wat Suriname voor moois te bieden heeft.

Nieuwe slogan

Van 8 tot en met 12 maart vindt de vakantiebeurs, ITB Berlin in Duitsland weer plaats. STS zal daar aanwezig zijn en gaat de nieuwe slogan voor Suriname introduceren. De nieuwe slogan zal zijn: ‘Suriname Earth’s Greenest Treasure’. In het logo is het silhouet van Suriname in de boom verwerkt.

More
articles