BIGI ORGA

Het moet voor een ieder duidelijk zijn. De vangst van 978 kilo cocaïne tussen een lading hout en verdeeld over twee containers in de Dr Jules Sedney haven, voorheen Nieuwe Haven, heeft zeker geen betrekking op een smokkel die op touw is gezet door een kleine organisatie. Als we alleen maar kijken naar de hoeveelheid en de huidige straatwaarde, dan is het duidelijk dat het gaat om een bigi orga, om het in het sranang uit te drukken. De aanhoudingen volgen elkaar op en er zijn al elf personen door de politie gearresteerd. Onder de verdachten bevinden zich ook twee vrouwelijke douaniers en een inklaarder. Een verdachte werd na verhoor heengezonden. Deze vondst mag zeker niet als een louter Surinaamse aangelegenheid gezien worden en zal vrijwel zeker buitenlandse vertakkingen hebben, gezien de hoeveelheid. Onder de verdachten bevindt zich nu reeds een buitenlander die ook is ingesloten. Ook is het logisch dat de lading, indien die feilloos verscheept was, zou worden opgevangen door derden in West-Europa. Hoe het ook zij, het is en blijft opvallend dat wanneer ons land een groot valutagebrek heeft, dit soort kolossale drugsverschepingen steeds vaker voorkomen. Het begon destijds met Tibiti en daarna met tal van droppingen in verschillende districten, daarna hadden we de bananenboot Jaricaba van Fyffes en het is eigenlijk nooit gestopt. We zijn al zeker dertig jaar in de kijkers van de buitenlandse anti-narcotica bureaus en worden steeds nauwgezetter gevolgd. Een grote fout en onvriendelijke handeling naar vooral de VS toe was het uitwijzen van de DEA-agenten door de regering Bouterse na haar aantreden in 2010. De Amerikanen zijn deze handeling echt niet vergeten en houden ons ook zeker voortdurend in de gaten.