Toelichting belang Assuria in DSB

Assuria heeft kennis genomen van de berichtgevingen in verband met haar belang in DSB en wenst de volgende nadere toelichting te geven. In 2001 heeft Assuria het belang dat ABN-AMRO Bank had in DSB van 49% van het aandelenkapitaal overgenomen. Vanaf dat moment is DSB een volledig Surinaams bedrijf. Assuria heeft niet geparticipeerd in de claimemissie van 2014 teneinde het belang in DSB terug te brengen.

Assuria heeft momenteel een belang van 44% in het aandelenkapitaal van DSB. De Wet Toezicht Bank – en Kredietwezen 2011 stelt dat het verboden is een belang van meer dan 20% van het geplaatste aandelenkapitaal in een bankinstelling te houden. Dezelfde wet geeft echter de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de bevoegdheid om in bijzondere omstandigheden dispensatie te verlenen.

Assuria heeft vanaf de inwerkingtreding van de Wet met diverse binnen- en buitenlandse partijen gesprekken gevoerd ter overname van een deel van haar belang, ten einde haar belang terug te brengen naar 20%; zonder positief resultaat. Assuria heeft regelmatig contact gehad met de CBvS over haar inspanningen haar belang in DSB terug te brengen.

De CBvS heeft op basis van haar bevoegdheid Assuria toegestaan om het belang van 44% in DSB te behouden; vooralsnog tot 31 december 2017. Assuria is dus niet in overtreding van de Wet. Assuria wenst te benadrukken dat zij zich altijd committeert aan wet- en regelgeving en geen enkel drijfveer heeft om zich te verzetten tegen het terugbrengen van haar belang in DSB. Assuria is nog steeds overtuigd van een goede toekomst voor DSB en zal haar waar nodig blijven ondersteunen.

More
articles