‘Ontmanteling TCT geen verstandig besluit’

De regering heeft onlangs besloten het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) te ontmantelen. Transport en Communicatie zijn geplaatst onder het ministerie van Openbare Werken en Toerisme valt nu onder het ministerie van Handel en Industrie (HI). Guno Castelen, gewezen minister van TCT, geeft aan dat het ontmantelen van het ministerie van TCT geen verstandig besluit is van de regering. Hij is van mening dat toerisme en logistiek een eigen ministerie verdienen. Het plaatsen van meer directoraten onder de bovengenoemde ministeries, zal volgens hem de druk op die ministeries alleen maar vergroten. Als voorbeeld haalt hij het ministerie van OW aan, dat een belangrijke spin-off control heeft en dat nu twee directoraten erbij heeft.

Hij vreest ervoor dat er sprake kan zijn van onderbelichting van een bepaald project, wanneer een ministerie te maken heeft met verschillende taken die uitgevoerd moeten worden. Castelen haalt wel aan dat het aan een regering ligt hoe zij de ministeries wil indelen. Echter geeft hij wel aan dat het ministerie van TCT haar bestaansrecht heeft bewezen. Hij voegt eraan toe dat er tijdens zijn ministerschap een duidelijk beleid was uitgestippeld.

De president heeft aangegeven niet tevreden te zijn over de communicatie naar het volk toe. Castelen verklaart dat niet het ministerie van TCT hiervoor aansprakelijk is, maar dat er gekeken moet worden naar het kabinet van de vicepresident waaronder onze Nationale Voorlichtings Dienst (NVD) valt. Hij hoopt niet dat de parastatale bedrijven die onder het ministerie van TCT vielen, onvoldoende aandacht zullen krijgen van hun nieuwe ministerie. De bedrijven zijn volgens hem heel belangrijk voor de economie en verdere ontwikkeling van ons land. Castelen denkt niet dat het ontmantelen van het ministerie zal werken, maar zegt tegelijkertijd dat het beter is om af te wachten en te kijken hoe het besluit van de regering zal werken.

-door Johannes Damodar Patak-