Agrarisch onderzoek opent deuren voor producenten

Het project ‘Agro-Ecologische Zonering’ dat sinds 2013 door het Planbureau wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), het ministerie van Regionale ontwikkeling, Grond- en Bosbeheer (RGB) en Brazilië, zal deuren moeten openen voor producenten om deze sector verder te ontwikkelen.

De resultaten van het project werden vandaag gepresenteerd in het Sais-gebouw van LVV. Volgens minister Suresh Algoe van LVV zullen de resultaten van het onderzoek bijdragen aan een duurzame agrarische ontwikkeling in Suriname. LVV zal de instrumenten die gebruikt zijn om na te gaan welke gebieden tot ontwikkeling gebracht kunnen worden, verder implementeren in hun beleid. Deze instrumenten zullen producenten moeten aanmoedigen om de agrarische sectoren verder te ontplooien in de gebieden die daar het meest voor geschikt zijn.

De ambassadeur van Brazilië in Suriname, Marcelo Baumbach, juicht dit project toe. Hij vertelt dat dit project enkele jaren terug werd besproken met toenmalig minister Lackin. Het was toen een droom om dit project uit te voeren over het hele grondgebied van Suriname, een  droom die is uitgekomen. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat het optimaal gebruik van agrarische hulpbronnen enorm zal toenemen. Ook zal er meer technologie en kennis over het grondgebied openbaar worden gemaakt. Dit betekent dat producenten gemakkelijk na kunnen gaan welk gewas het beste groeit in een bepaald gebied. “Het doel van Suriname is om grote producent van voedsel te worden. Dat zal je moeten doen met efficiënte duurzame productiesystemen die rekening houden duurzame ontwikkeling en voedselveiligheid.” Daarnaast zijn er nog twee agrarische projecten in uitvoering, namelijk: ‘Improvement of the border checking points with regard tp Food safety’ en ‘Support to the improvement of the Cultivation of Upland Rice in Suriname’. Volgens de minister zijn internationale en regionale partnerschap belangrijk om de capaciteit van de agrarische sector in Suriname op te bouwen en te verbeteren.

door Kimberley Fräser

 

More
articles