Veesector Suriname aan lot overgelaten

“De rundveesector in Suriname is in de afgelopen periode behoorlijk achteruit gegaan”, zegt Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehouderbond in Suriname. Hij geeft aan dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de veesector aan haar lot heeft overgelaten, omdat er niet wordt gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van het rundvee. Ramlagan zegt dat er geen voorlichting wordt gegeven over hoe gras te planten voor de runderen en over de hoeveelheid gras dat de dieren moeten eten. Daarnaast zegt hij dat er geen rasonderzoek wordt gedaan, waardoor de veehouders bij de verkoop niet precies kunnen aangeven tot welk ras het rund behoort. Verder zegt hij dat de beesten niet geregistreerd zijn en er is ook geen duidelijkheid over wanneer de dieren ontwormd moeten worden. Ramlagan zegt dat het gevolg hiervan is dat het rundvee slecht groeit, waardoor de kwaliteit minder wordt, wat gevolgen heeft voor de vooruitgang van zo een bedrijf.
Ramlagan geeft aan dat het aantal vee dat van goede kwaliteit is, niet genoeg is om in de Surinaamse consumptie te voorzien. Desondanks zegt hij dat het importeren van vee uit het buitenland niet nodig is. Hij is van mening dat het ministerie van LVV de juiste voorlichting moet doorspelen aan de veehouders, de beesten moeten regelmatig gecontroleerd en ontwormd worden en er moet hard gewerkt worden aan de rasverbetering. De voorzitter geeft aan dat de veehouders bereid zijn te werken aan de kwaliteitsverbetering, zodat Suriname eventueel ook kan exporteren naar het buitenland.
Martin Wolterstorff, veehouder, zegt dat er momenteel weinig rundvee wordt aangevoerd, waardoor de prijzen van rund en varken hoger zijn. Hij geeft aan dat slagers zelf bepalen als ze het vee zullen slachten of niet. Als het vee te mager is, wordt het niet geslacht en dat heeft gevolgen voor de productie. Het is dus belangrijk om te werken aan de kwaliteit van het vee. Verder geeft Wolterstorff ook aan geen voorstander te zijn van de import van vee uit het buitenland, omdat de kosten daarvoor ook behoorlijk hoog zijn.

More
articles