Stemgedrag jongeren laat veel te wensen over

Het stemgedrag van de jongeren is bij de laatst gehouden jeugdparlementsverkiezingen niet veranderd. Ondervoorzitter Marlon Powel van de Kiescommissie liet gisteren tijdens de openbare zitting ter bekendmaking van de uitslagen van de verkiezingen gehouden op 8 februari weten, dat behalve dat er dit jaar veel minder jongeren zijn gaan stemmen, het opmerkelijk was dat veel jongeren niet weten op welke wijze zij hun stem moeten uitbrengen. Powel haalde aan, dat ondanks de inzet om jongeren stembewust te maken, maar 11 procent van de stemgerechtigden hun stem landelijk heeft uitgebracht. In vergelijking met de twee voorgaande Nationaal Jeugd Parlements (NJP) verkiezingen, is er bij de recent gehouden verkiezingen een aantal van 26.674  (21 procent) van de stemgerechten naar de stembus gegaan, dat is 4 procent minder dan de twee voorgaande NJP-verkiezingen. Opmerkelijk was dat Wanica (16%) de minste stemmen binnen heeft gebracht, gevolgd door Marowijne (17%) en Paramaribo (18%). De meeste stemmen zijn uitgebracht in Coronie (52%) en Nickerie (41%).

Daarnaast zei Powel ook dat er veel geknoeid is op de stembiljetten. In plaats van in de daarvoor bestemde vakjes te kleuren, hebben jongeren de nummers van de kandidaten omcirkeld, anderen zijn zelfs ertoe overgegaan om de foto’s van de kandidaten te of omcirkelen. Powel zegt dat enkele jongeren zelfs hartjes en penissen hebben getekend op de stembiljetten. Hierdoor dit gedrag zijn 342 van de stembiljetten ongeldig verklaard.

De kandidaten die gisteren tot jeugdparlementariërs en jeugddistrictsraadsleden zijn uitgeroepen door de voorzitter van de Kiescommissie, Henry Lamsberg, dienen binnen twee weken hun bewilligingsformuilier in te vullen. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de gekozen jeugdparlementariërs:

door Richelle Mac-Nack

More
articles