Sigarettensmokkel groot probleem voor Mitra

De sigarettensmokkel in Suriname zorgt al jaren voor een groot verlies voor Mitra (Mandarin International Trading) N.V. Tussen de jaren 2010 en 2017 is het verlies maar liefst opgelopen tot ruim 60 procent. Het probleem is begonnen na de invoering van de accijnzen in 2006. In de jaren daarna is het af en toe een beetje bijgetrokken, maar de grote smokkel in sigaretten blijft voor verlies zorgen voor Mitra N.V..

De sigaretten die Mitra N.V. importeert, worden geproduceerd door Witco, gevestigd in Trinidad. Omdat de sigaretten geïmporteerd worden naar Suriname, moet Mitra N.V. invoerrechten, omzetbelasting en accijnzen betalen. Per pakje sigaretten wordt er een belastingtarief van SRD 12 geïnd. De prijs van een legaal geïmporteerd pakje sigaretten in de winkel ligt dan al gauw tussen de SRD 19 en SRD 25. Dit is een groot verschil met de illegale pakjes sigaretten die binnen worden gesmokkeld.

Omdat daar geen belasting over betaald wordt, liggen die pakjes al in de winkel voor maar SRD 8. Deze pakjes zijn voor de consument dus veel aantrekkelijker. Waar deze illegale pakjes sigaretten precies vandaan komen, is niet bekend.

Niet alleen Mitra N.V. lijdt een enorm verlies door de sigarettensmokkel, maar ook de overheid loopt hierdoor tientallen miljoenen aan belastingen mis. De directeur van Mitra N.V., Ruben Yang, hoopt op strengere controles bij de havens en de grenzen, zodat de sigarettensmokkel daalt. Ook moeten er zwaardere sancties komen voor de smokkelaars en de verkopers. Er wordt nu af en toe een container ontdekt, maar de meerderheid van de containers gewoon het land binnen.

 

More
articles