Oppositie is houding DNA-voorzitter zat

De gezamenlijke oppositie in De Nationale Assemblee (DNA)heeft de vergadering afgelopen vrijdag 10 februari, omstreeks 20.30 uur, anderhalf uur later dan waarvoor zij geconvoceerd was verlaten. Met haar vertrek protesteert de oppositie tegen de dictatoriale wijze waarop de voorzitter besluiten neemt over de voortzetting van vergaderingen, buiten de tijden waarop leden zijn geconvoceerd. Dit heeft een structureel karakter gekregen.
In een persbericht maakt de oppositie bekend dat de leden van DNA geconvoceerd waren voor 09.30 tot 19.00 uur op de bewuste dag. Instede hiervan heeft de voorzitter de vergadering voortgezet tot bijkans 01.00 uur in de ochtend van de volgende dag. Deze werkwijze van de voorzitter is in strijd met alle ethische regels, die gehanteerd worden bij het beleggen van vergaderingen.
Juist in het huis van de democratie merken DNA-leden, dat de voorzitter structureel geen inspraak duldt bij de planning en de voortzetting van de vergaderingen. De oppositie is van oordeel, dat ondanks het verschil in politieke ideologie en opvattingen, de leiding van het parlement op een democratische, respectvolle en menswaardige wijze, moet omgaan met de leden en dat geen misbruik moet worden gemaakt van de ‘macht van de hamer’ om die politieke munt uit te slaan.
De leiding van de DNA zou zich juist boven de partijen moeten stellen en op objectieve wijze moeten leiden. Helaas merkt de oppositie, dat de leden constant beperkt worden bij het stellen van kritische vragen, die betrekking hebben op de controle van het beleid van de regering bij de uitvoering van het beleid. Terwijl juist een falende controle heeft geleid tot de huidige crisis.
De oppositie is blij dat de vele voorstellen die zij heeft gedaan bij de behandeling van de Wet instelling kustwacht, zijn overgenomen. Zij staat achter een goed functionerende Kustwacht, die in staat moet worden gesteld om de territoriale wateren en de economische zone te beschermen.

More
articles