Brandstofprijs nekslag voor SLM afgelopen jaren

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) zit al ongeveer tien jaar in de rode cijfers. Dat het bedrijf de afgelopen jaren geen winst heeft geboekt, komt volgens Robby Lachmising, directeur van de SLM, door de prijs voor brandstof. Hij zei gisteren tijdens de onthulling van het borstbeeld van Ruddy Kappel tegenover De West, dat de SLM de afgelopen jaren geen winst heeft geboekt. Voor het dienstjaar 2013/2014 heeft de SLM een verlies geleden van US-dollar 5.5 miljoen en voor 2014/2015 een verlies van US-dollar 3.5 miljoen. Het jaarverslag voor 2016/2017 is nog niet uit. Lachmising denkt wel dat de SLM 2016 uit de rode cijfers komt, maar wenste niet in details te treden, aangezien het verslag nog goedgekeurd moet worden door de Raad van Commissarissen (RvC). Hij benadrukte dat het verlies door de toen geldende brandstofprijs komt en niet door andere redenen.

In een eerder interview gaf de SLM-directeur aan, dat het nu de verantwoordelijkheid is van de directeur om samen met het personeel, de SLM weer winstgevend te maken. Lachmisingh zei, dat de SLM zijn “baby” is en dat hij zich maximaal zal inzetten om zijn “baby” te laten groeien. Van 2000 tot 2004 was Lachmisingh ook directeur van de SLM. Hij gaf verder aan dat de SLM  tijdens zijn directeurschap wel winstgevend was. In 2004 werd besloten de SLM boeiing aan te schaffen door de huidige directeur van de SLM. Lachmisingh heeft het volste vertrouwen dat de SLM weer haar oude glorie zal krijgen.

Waar gaat SLM naar toe?

De SLM gaat tegen het eind van het jaar voor de regionale route drie 747-300 vliegtuigen aanschaffen. Lachmising gaf aan dat de SLM aan het bestuderen is hoe de vliegroutes intensiever  bediend kunnen worden, ook wil de SLM meer bestemmingen in de regio aandoen. De SLM-directeur zei dat als het allemaal lukt, dan denkt hij dat de SLM over twee, drie jaren tien of elf vliegtuigen op Zanderij zal hebben. Echter is het grote probleem volgens hem dat er weinig bilaterale overeenkomsten zijn tussen Suriname en de omliggende landen. Hij vroeg de nieuwe ministers van Handel en Industrie (HI) en Buitenlandse Zaken dat zij hard hun best moeten doen om bijvoorbeeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken een desk te plaatsen speciaal voor de luchtvaart om zaken sneller af te handelen. De SLM bekijkt ook de mogelijkheid om op korte termijn te vliegen naar Cuba. Ook de samenwerking met touroperator TUI zal volgens Lachmising land en volk ten goede komen. Van de schaafijsman tot de hotels zullen uit deze samenwerking geld verdienen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles