Zwangerschap brengt veranderingen

Het is een feit dat een zwangerschap heel wat veranderingen met zich meebrengt. Bepaalde vrouwen veranderen zodanig dat je ze nauwelijks nog herkent. Een zwangere vrouw wordt dik, houdt vocht vast, kan een zwangerschapsmasker (vlekken) krijgen, spataderen en striae komen soms ook voor. Naast uiterlijke veranderingen gebeurt er ook veel innerlijk bij een zwangere vrouw. Wanneer je zwanger bent, komt je relatie in een nieuwe fase terecht. Er ontstaan ook een zee van emoties bij jullie beiden, daardoor kan je anders in de relatie komen te staan. Het verschilt natuurlijk per individu, maar dit geldt niet alleen voor de vrouw die te maken heeft met zwangerschapshormonen en emoties, ook de man raakt geconfronteerd met veranderingen en zal zich misschien aan moeten passen.

Uiterlijk en zwangerschap
Gedurende je zwangerschap verandert het meisjesachtige uiterlijk in dat van een vrouw. Sommige vrouwen hebben moeite met de veranderingen die een zwangerschap teweegbrengen. Je voelt je soms net een opgeblazen ballon en daardoor minder aantrekkelijk, hierdoor kan je je onzeker voelen. Je partner moet ook wennen aan de veranderingen die optreden bij zijn zwangere vrouw, maar toch zijn er veel mannen die hun vrouw erotisch en mooi vinden.

Be proud of the belly
Tijdens het eerste trimester kan het voorkomen dat je nog geen duidelijk bolling ziet van je buik. Gedurende de weken verstrijken is het buikje steeds meer zichtbaar, tot je er echt niet meer omheen kan. Je kan als zwangere ervoor kiezen om losse kleding te dragen of strakke kleding. Positiekleding is thans zo ruim gesorteerd, dat de vrouw zich geheel kan uitleven met modetrends en haar zwangere buik. Dat buikje mag je immers showen. Be proud of the belly! Dit is los van de mensen die twijfelen en je vragen of je daadwerkelijk zwanger bent, of je de laatste tijd gewoon te veel hebt gegeten.

Mooie nagels en haren
Nagels en haren groeien tijdens de zwangerschap sneller. Dankzij de betere doorbloeding en de toename van het oestrogeengehalte tijdens de zwangerschap groeit alles sneller, zo ook je haar en nagels. Je nagels worden langer en sterker.

Grotere en pijnlijke borsten
Tijdens de zwangerschap krijg je grotere borsten. Je borsten bereiden zich voor om na de geboorte borstvoeding te kunnen geven. Je borsten zijn niet alleen gevoeliger, je tepels en aderen worden ook duidelijker zichtbaar. In de loop van je zwangerschap kan de eerste borstvoeding gaan lekken uit je tepels.

Seksualiteit Elke zwangerschapbeleving is anders bij vrouwen, zo verschilt het van persoon tot persoon hoe de seksualiteit beleefd wordt gedurende de zwangerschap. Je partner ziet de veranderingen die jij doormaakt.
Tijdens de zwangerschap ontstaat een vergrote doorbloeding van vrijwel alle organen. De vergrote doorbloeding kan ervoor zorgen dat je sneller geprikkeld raakt door je partner zijn aanraking.

Geen risico voor de baby
Sommige mannen zijn bang om geslachtsgemeenschap te hebben tijdens de zwangerschap. Die vrees is onnodig, want de baby heeft geen last van de gemeenschap. Dit geldt voor het begin van de zwangerschap, maar ook later in de zwangerschap, is gemeenschap niet schadelijk voor het ongeboren kind.

Het enige advies is: wanneer de zwangere vruchtwater of bloed verliest en wanneer de vrouw al weeën heeft is het niet raadzaam om geslachtgemeenschap te hebben, omdat het dan een risico vormt voor de baby.

Kwaaltjes verschillen
Over het algemeen kunnen we niet spreken over normale zwangerschapskwaaltjes. Het verschilt namelijk per zwangere vrouw. De een is vol energie en kan van alles doen en de ander voelt zich vanaf het begin moe en depressief.
Moe zijn: Het is heel normaal dat een zwangere vrouw zich de eerste 14 tot 16 weken erg moe en lusteloos voelt. Dit gevoel gaat meestal na de 16e week over en dan heeft de zwangere ineens weer volop energie en eetlust. Gedurende het derde trimester als de buik echt zwaar begint te worden kan de vrouw zich weer sneller moe voelen, zij moeten dan vaker rusten. Bepaalde vrouwen hebben tijdens de hele zwangerschap een vermoeid gevoel. Als je erg moe bent, neem dan contact op met je arts, hij kan een vitaminepreparaat voorschrijven.

Misselijk: De meest voorkomende klacht in het eerste trimester. De meeste vrouwen proberen dan fruit te eten en zo min mogelijk in de buurt te komen van geurtjes die hun misselijkheid opwekken. Meestal gaat de misselijkheid na ongeveer drie maanden over.
Vreemde lostoe’s: Het is alom bekend dat zwangere vrouwen trek krijgen in de gekste dingen. Zij krijgen midden in de nacht honger en kunnen zelfs op de meest rare momenten nog iets extra’s lusten. Een zwangere vrouw mag eten wat ze lust, maar wel met mate. Extreem veel eten is niet gezond, ook het gebruiken van veel suiker en zout, is af te raden.
Geuren: De ene vrouw wordt kotsmisselijk van een kopje koffie, de ander lust het. De ene vrouw kan absoluut geen vlees zien, ruiken of eten, en de andere kan de hele zwangerschap op vlees teren. Niet tegen allerlei geurtjes kunnen komt vaak voor, het is bij een ieder anders.
Emoties: Zwanger zijn maakt heel veel emoties los. Door alle hormoonveranderingen zijn sommige vrouwen emotioneel onstabiel. De ene vrouw is ontspannen en de andere wordt om elk wissewasje boos. Sommige zwangere vrouwen zijn erg onredelijk, maar probeer te begrijpen dat het komt door de hormonen en door alle onzekerheden die ze voor zich ziet.

Bronnen: http://bettyblogt.nl/2014/07/04/zwanger-veranderingen-in-uiterlijk/, http://www.careforwomen.nl/informatie/artikelen/860-seks-tijdens-de-zwangerschap-wat-verandert-er, https://www.babyopkomst.nl/article/hoe-verandert-een-vrouw-in-de-zwangerschap/, https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapskwaaltjes/pijnlijke-borsten-tijdens-zwangerschap/, https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapspraat/leuke-kanten-zwangerschap/,

More
articles