Stibosu blijft borstvoeding stimuleren

Onlangs heeft de regering besloten om babyvoeding weer te subsidiëren. Dit kan gevolgen hebben voor baby’s van wie de moeder besluit te stoppen met het geven van borstvoeding. Dit zegt Carmen Scholsberg, coördinator van de Stichting ter Bevordering van Borstvoeding in Suriname (Stibosu). Ze geeft aan dat de voedingsopzet van babyvoeding volgens een bepaalde formule is opgesteld en dat er ook gelet moet worden op de hygiëne. Als de voeding niet op de juiste manier opgelost wordt, vreest de stichting een stijging van het aantal baby’s dat een maagdarminfectie zal oplopen. Scholsberg vreest ook voor een toename van het aantal ondervoede baby’s. Vooral tienermoeders letten niet altijd op de houdbaarheid van de melk, of scheppen minder melk dan nodig is, waardoor de baby ondervoed of infecties oploopt. Scholsberg benadrukt dat een baby die borstvoeding krijgt, moeilijk infecties kan oplopen.

De subsidie op babyvoeding werd in 2015 stopgezet door de regering met het doel om de borstvoeding in Suriname te stimuleren. Scholsberg zegt dat de stichting vanaf toen harder is gaan werken aan de bewustwording onder moeders. De stichting wilde de moeders ervan bewust maken dat borstvoeding het beste is voor het kind. Dit werd gedaan door voorlichting te geven en door het trainen van personeel in ziekenhuizen dat borstvoeding moest promoten. Scholsberg kan niet aangeven in hoeverre dat doel tot op heden is bereikt, maar ze zegt wel dat er vooral in het Diakonessenziekenhuis serieuzer wordt gewerkt aan voorlichting over borstvoeding. De stichting verzorgt de trainingen, maar uiteindelijk worden de ziekenhuizen verantwoordelijk gesteld in het nagaan in hoeverre het promoten van borstvoeding zinvol is.

Bij het maken van een vergelijking over het geven van borstvoeding tussen tienermoeders en volwassen vrouwen, zegt Scholsberg dat de situatie anders is bij tienermoeders. Zij moeten vaak weer naar school en kunnen in de periode dat zij op school zijn niet optimaal voeden. Scholsberg geeft aan dat schoolgaande of werkende moeders, de borstmelk altijd kunnen afkolven, zodat er toch een manier bestaat dat de baby’s voorzien zijn van borstvoeding. Zij geeft aan dat tieners zich niet zo bewust zijn van het belang van borstvoeding en de bijdrage hiervan aan de gezondheid en goede ontwikkeling van het kind. Tienermoeders zeggen vaak dat hun borsten zullen gaan hangen als zij borstvoeding geven. “Bij volwassenen gaat het makkelijker, zij werken ook, maar kolven veelal de melk af en die wordt dan achtergelaten voor de baby”, zegt Scholsberg.

Ondanks de subsidie zal de stichting voorlichting blijven geven om borstvoeding te stimuleren. Scholsberg zegt dat niet alleen moeders, maar ook iedereen eromheen de informatie moet krijgen. Zij zegt dat moeders meestal stoppen met het geven van borstvoeding, omdat ze worden gedemotiveerd door mensen die ze aanraden de babyvoeding in blik te geven, omdat die volgens hen ook goed is.

More
articles