Suriname in spanning door 8 decemberproces

‘Suriname beeft weer voor Bouterse’, zo luidt het artikel van Mick van Wely vandaag, dinsdag 7 februari, dat op de website van De Telegraaf staat. Het artikel meldt dat de Surinaamse bevolking aftelt. Giwani Zeggen zegt dat Suriname misschien in spanning zit vanwege dit proces, maar dat wil volgens hem niet zeggen dat er angst heerst, zoals er staat in het artikel van De Telegraaf. Ook Curtis Hofwijks, trekker van de organisatie ‘We zijn Moe’, zegt dat het eerder lijkt alsof Bouterse beeft voor de rechterlijke uitspraak. “Als hij niet bang was, zou hij niet van alles proberen om het proces te stuiten”, aldus Hofwijks.

Donderdag volgt na zestien jaar van voorbereiding, de strafeis in het proces rond de 8 decembermoorden. Wordt president Desi Bouterse schuldig bevonden aan de gruwelijke executies in Fort Zeelandia in 1982? Krijgen de nabestaanden eindelijk gerechtigheid? Er ontstond veel ophef op social media toen het artikel van De Telegraaf werd gedeeld op de verschillende nieuwspagina’s. Personen reageerden fel en anderen weer subtiel.

Ray C.: ‘Laat er eindelijk een einde komen aan dit proces. Als het aan mij ligt, kan de hoofdverdachte direct na het oplezen van de strafeis worden opgepakt. Een last minder in het land’.

S.K.: ‘Ik denk dat grotendeels de Surinaamse bevolking Bouterse weg wil hebben, omdat internationaal al zoveel schade is ontstaan door Bouterse zijn daden. Dat de Surinaamse bevolking in angst leeft, betwijfelen we ten zeerste, hij kan geen 500.000 mensen gaan uitmoorden zonder dat internationaal ingegrepen gaat worden en deze bevinden zich reeds in Suriname’.

O.A.: `Tijdperk Bouterse moet nu tot het verleden gaan behoren, hij heeft land en volk niks goeds gebracht’.

G.S.: `Mijns inziens is dat we verder dan onze neus moet kijken en onze jeugd en kinderen moeten trainen en leren om moraliteit en goede eigenschappen hoger te plaatsen dan geld en macht. Op dit moment is dat ver te zoeken zowel bij DNA-leden als bij het volk en de jeugd. Ook diegenen zijn verantwoordelijk die oogluikend toelaten dat er misdaden, corruptie en of andere misdaden tegen volk en land plaatsvinden. Het is de verantwoordelijkheid van ons allen. De vorige regering kan niet zeggen dat hun geen corruptie en of vriendjespolitiek heeft bedreven. Of we nu kiezen voor oppositie of coalitie, als volk moeten we bundelen om recht en wet te doen zegevieren, kijk naar Roemenië nu, dankzij het volk is een wet stopgezet die corruptie op Klein niet wou vervolgen. Ons probleem is dat we allemaal (tussen aanhalingsteken) geld en macht vooropstellen dan recht en moraliteit, omdat we verstoken zijn geraakt van spirituele kennis’.

De Krijgsraad heeft op 30 januari jongstleden tijdens een openbare zitting van het 8 Decemberstrafproces het verzoek van auditeur-militair Roy Elgin om het 8 December-strafproces te beëindigen, afgewezen. De president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, heeft op basis van artikel 238 lid 1, artikel 260, artikel 335 lid 1, artikel 336 lid 1 uit het Wetboek van Strafvordering aangegeven, dat het Openbaar Ministerie (OM) geen opdracht kan geven om een rechtszaak stop te zetten als deze al in behandeling is bij de rechter. De president van de Krijgsraad vroeg aan Elgin om zijn requisitoir te houden. Echter vroeg hij aan de Krijgsraad of hij niet in gedrang zou komen met de tijd. Na een schorsing heeft de Krijgsraad besloten om eerst alle vonnissen tegen de verdachten van het 8 Decemberstrafproces voor te lezen. Dit gebeurde voor vier verdachten in de burgerkamer en voor de eenentwintig andere verdachten in de militaire kamer. Op donderdag 9 februari zal Roy Elgin zijn requisitoir houden in de burgerkamer. President Desiré Bouterse is hoofdverdachte in het 8 Decemberstrafproces. In de militaire kamer zal de auditeur-militair zijn strafeis op 17 februari voorlezen.

More
articles