‘Waarden en normen zoek bij jeugdparlementariërs’

Onlangs zijn er op sociale media (Facebook) screenshots geplaatst uit de app-groep van jeugdparlementariërs, waarbij er op een heel ongepaste manier mensen zijn besproken. Behalve dat de media middels scheldtermen is besproken, is er uitgehaald naar vakbondsleider Wilgo Valies en Edgar Sampi, jeugdparlementariër. Patricia Etnel, lid van de vaste commissie van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, zegt tegenover De West, dat het gedrag van de jeugdparlementariërs het bewijs is dat de waarden en normen bij hen zoek zijn. Zij keurt het ten strengste af dat jongeren die vooraanstaande posities innemen en als voorbeeld moeten fungeren, zich op zo een manier uitlaten. Etnel benadrukt dat deze jongerenvertegenwoordigers die zich hebben misdragen, goed begeleid moeten worden.

Priya Sital, voorzitter van het Nationaal Jeugd Parlement (NJP), geconfronteerd hiermee, verdedigt zichzelf eerst door te zeggen dat zij al twee jaar geen deel meer uitmaakt van de app-groep van het NJP, alvorens zij ingaat op de vragen van de krant. Zij is van mening dat er in alle organisaties conflicten zijn, maar de vraag is: hoe ga je ermee om? Zij betreurt het dat erop zo een manier gecommuniceerd wordt tussen jeugdparlementariërs. “Ik kan mensen hun taalgebruik niet veranderen. Ik ben geen opvoeder”, aldus Sital. Etnel is van mening dat er sancties genomen moeten worden tegen de jeugdparlementariërs die zich hebben misdragen. Echter kan de NJP-voorzitter zich niet terugvinden in hetgeen  Etnel zegt.

Zij verklaart dat mensen de uitlatingen van de NJP’ers veel te zwaar opvatten. Dit zegt Sital op basis van de drie jaar werkervaring met haar collega’s. De NPS-parlementariër benadrukt wel dat jongeren in het bijzonder NJP’ers, respect dienen te hebben voor ouderen. Zij voegt eraan toe dat het belangrijk is dat jongeren die een bepaalde functie bekleden, zich ervan bewust moeten zijn hoe zij hun mening uiten en op welke manier. “Iedereen mag zijn of haar mening hebben”, zegt Sital.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles