MOENGO IS TEKEN AAN DE WAND

Als je het in het verleden over Moengo had, dan dacht je gelijk aan een mooi en goed verzorgd bauxietstadje met goed onderhouden woningen voor zowel de staf als de werknemers. Moengo had mooie delen met een goed functionerend ziekenhuis, een Casa Blanca , een boerderij voorzien van goed verzorgd melkvee en een kleine melkfabriek. De zaak zag er zeer goed verzorgd en voortvarend uit en de Suralco zorgde ervoor dat alles te Moengo goed draaide. De politie was er vertegenwoordigd en Moengo floreerde net zolang als de Suralco, de dochter van de Amerikaanse multinational Alcoa, er bauxiet kon winnen en haar operaties hier winstgevend genoeg waren. Het ging allemaal goed en dat zeker gedurende tachtig jaar van de bauxietoperaties van Suralco te Moengo. De strijd in het binnenland tussen het Nationaal Leger en het Jungle Commando deed veel veranderen in Moengo en dan wel in negatieve zin. Veel vernielingen werden er aangericht en na het luwen van de strijd werden veel onderkomens illegaal bezet. Suralco leed enorme verliezen door de strijd en het had een haartje gescheeld of de Alcoa had opdracht gegeven aan de Suralco om de tent maar te sluiten. Gelukkig gebeurde dit niet, vooral door de inzet van Henk Ramdin besloot de Alcoa toch maar door te gaan in Suriname. Thans is bekend dat de Suralco L.L.C. haar operaties in Suriname heeft gestopt nadat de bauxietvoorkomens in de omgeving van Moengo waren uitgeput en het niet langer interessant is in het Nassaugebied te gaan mijnen, gezien de te hoge kosten. Het is geen geheim dat de achteruitgang in dit land ook Moengo enorm heeft getroffen. Wie na jaren weer Moengo binnenrijdt, kan zijn ogen haast niet geloven. Een en al verwaarlozing en verpaupering zijn het beeld. Kapotte wegen en verlaten winkels. De werkloosheid is er duidelijk te merken. Een deel van de Javaanse bevolking heeft Moengo al verlaten en zich gevestigd in Commewijne en Wanica. Moengo dreigt een spookstad te worden als de overheid niet gauw tot stimulering van productiebedrijven in het gebied kan beslissen en overgaan. Maar productie kan alleen gedijen als er ook sprake is van een goede en voortdurende stroomvoorziening in Moengo. En daar schort het momenteel op ergerlijke wijze aan. Loadshedding heet dat en het betekent dat delen van Moengo om de beurt van stroom worden voorzien. De EBS N.V. is niet bij machte voldoende stroom te leveren, omdat Moengo al tijden stiefmoederlijk wordt voorzien en de machines in het voormalige powerhouse van de Suralco niet op tijd zijn onderhouden en vervanging jaren achtereen op zich heeft laten wachten. De machines hebben het nu grotendeels laten afweten en de capaciteit tot levering van voldoende elektrische energie is drastisch afgenomen, vandaar de loadshedding. Schandelijk gewoon dat een hele gemeenschap thans dagelijks in het donker zit, omdat de EBS zijn prioriteiten niet op Moengo gericht waren en zijn afgestemd. De Moengonezen moeten het thans doen met allerlei beloften vanwege de EBS-leiding waar ze absoluut niets voor kopen. We kennen deze beloften en weten dat de Moengonezen het voorlopig wel kunnen schudden, want Lanti heeft geen geld en Moengo geniet zeker geen directe prioriteit. We hebben onze mond vol over energievoorzieningen en wensen zelfs te dromen over alternatieve energieopwekkingen en de leveringen uit deze nog niet in ons land toegepaste voorzieningen, maar zijn niet eens in staat om geheel Moengo tegelijkertijd van stroom te voorzien. We leuteren ook over de overname van de Brokopondo Krachtcentrale over twee à drie jaar, maar kunnen Moengo niet eens voorzien. Wij, van Keerpunt durven gerust te stellen dat wij allen in Paramaribo en omgeving nu reeds ons hart mogen vasthouden, omdat het draaien en onderhouden van een stuwdam geen eenvoudige opgave is en handenvol geld zal kosten. Middelen die wij binnen twee jaar zeker niet zullen kunnen vergaren. Wij denken daarbij gelijk aan de enorme schuldenlast waaronder wij dan gebukt zullen gaan. En wat zullen de verdiensten van de EBS dan zijn en in welke munteenheid zullen ze dan worden uitgedrukt. Om een stuwdam te draaien, moeten er veel dollars op tafel gelegd kunnen worden en daar zal dan het reuzeprobleem mee aanvangen.