Reshuffeling ook op andere gebieden

Behalve op ministerieel niveau zal de recente reshuffeling ook op andere gebieden worden uitgevoerd. Er komt een grote reshuffeling en zeker binnen het leger is die niet uit te sluiten.

Ook binnen de parastatale bedrijven zal er een wijziging komen. Ook op directeurenniveau zal de president van zich laten horen.

Dit zei president Desi Bouterse vandaag tijdens een persconferentie, kort nadat hij enkele ministers bedankt had en zijn nieuwe regeerteam ten overstaan van de aanwezigen had gepresenteerd. Bouterse liet weten dat hij niet bepaald blij was over de eerste helft van de wedstrijd en hoewel de ministers hun uiterste best hebben gedaan, vond hij het nodig na goed overleg om op bepaalde departementen in te grijpen. Op nagenoeg alle ministeries is er sprake van een warboel. Op OW en RGB zijn daar voorbeelden van. Het is niet de bedoeling om hard naar de ministers toe te zijn, maar de omstandigheden op het ministerie spreken boekdoelen. “Nothing personal, strictly business”, aldus de president. Van deze gelegenheid wil hij gebruik maken om samen met de regering de situatie te stroomlijnen en te verbeteren. Bouterse benadrukte de situatie met de woorden: “onvoorstelbare chaos”. Dit zal aangepakt moeten worden. Zo stond het staatshoofd stil bij de departementen waar er een wijziging heeft plaatsgevonden. Minister Joan Dogojo laat Sociale Zaken voor Sport- en Jeugdzaken, omdat naar zeggen van de president zaken zich voltrokken die het daglicht schuwen. Uit onderzoek is gebleken dat de bewindsvrouwe daar het slachtoffer van is geworden. Dogojo is jong en heeft veel potentie en krijgt nu de ruimte om op een ander departement haar krachten te geven. Bij Buitenlandse Zaken was er sprake van een managementprobleem waarbij veel kader is weggetrokken. Met de nieuwe minister,  Yldiz Beighle, zal er samen gekeken worden hoe de problemen verder kunnen worden aangepakt.

Bouterse was ook niet blij over de wijze waarop de overheidsvoorlichting heeft gefunctioneerd. Daar komt  nu verandering in. Het is de bedoeling dat alles wat zich op het veld voltrekt gecommuniceerd wordt met de burger. Er komt een goede structuur in de overtuiging dat de rust in de samenleving terugkeert. Dit wil het staatshoofd ook samen met de media doen. Een actiepunt daarvan is de nog in te stellen mediaraad. De overheidsvoorlichting komt onder een directoraat waar de huidige perschef van de president,  Clif Limburg, de directeur van wordt.  Bouterse ging ook kort in op de 8 december kwestie. Hij vroeg zich af wat hij hierover nog moet zeggen. Hij zei te hopen dat mensen niet moeten gaan schreeuwen als op 9 februari de zaak niet hun richting opgaat. Men moet dan niet zeggen dat de rechtsstaat vertrapt wordt. Loopt het voor sommige persoon conform hun wens, dan is het wel goed. Het is hetzelfde Openbaar Ministerie (OM)  en dezelfde rechters die met de zaak bezig zijn merkte hij op. Tot slot ging hij ook in op de kwestie van het ministerie van Handel en Industrie waar minister Sieglien Burleson werd bedankt. Het staatshoofd gaf aan, dat dat niets te maken had met de ontheffing van de directeur Raveles. Hij is ingenomen met het werk dat Burleson heeft verricht, maar het ministerie gaat nu naar een punt waar het bedrijfsleven conform het ontwikkelingsplan een belangrijkere rol gaat spelen. Vandaar de beslissing om iemand uit het bedrijfsleven tot minister te benoemen in de persoon van Ferdinand Welzijn.

More
articles