HVB wordt nieuwe politieke partij

De Hervormings- en Vernieuwings Beweging (HVB) wordt een nieuwe politieke partij. De beweging onder voorzitterschap van Raymond Sapoen, hield afgelopen zaterdag haar Opo Yari bijeenkomst aan de De Craneweg te Lelydorp. HVB is ontstaan nadat Sapoen en Diepakkoemar Chitan na de verkiezingen van 2015 uit de Pertjajah Luhur (PL) waren gezet en een eigen beweging oprichtten. Volgens Sapoen was de bedoeling van de beweging om alle PL’ers van klein tot groot te bewegen om hervormingen en vernieuwingen door te voeren binnen de partij, zoals dat inmiddels ook in andere politieke partijen is gedaan. Hij zei dat de eenkoppige leiding van de PL deze vernieuwingen negeert. Sapoen verraste de zaal met de mededeling dat de PL-kernen volop de overstap maken naar de HVB en dat de beweging in de komende maanden zal worden omgebouwd tot een nieuwe politieke partij. “2017 wordt voor HVB het jaar van actie. We zullen ook pilotprojecten initiëren in de verschillende ressorten om met name de kwetsbaren onder ons, economisch weerbaarder te maken”, ging hij door. “Wij verzoeken u daarom bij deze de nieuwe politieke partij financieel te ondersteunen en garanderen u dat het geen familiepartij wordt, zoals die onder de brug. Uw ownership en betrokkenheid zijn voor ons van groot belang vandaar deze bijdrage”, aldus Sapoen, die de eerste financiële bijdrage voor de oprichting van de nieuwe partij deed.

De Opo Yari bijeenkomst werd door ongeveer duizend personen bijgewoond, met voornamelijk de HVB-toppers, HVB-kernen (ook nieuwe afkomstig van voornamelijk de PL), de vrouwen- en jongerenorganisaties van de beweging en enkele belangstellenden. Zij konden van de sprekers vernemen hoe het in 2016 met zowel de beweging als Suriname gegaan is en wat 2017 te bieden heeft.

Sapoen liet heel kort 2016 de revue passeren waarbij hij opmerkte dat een ieder het moeilijk had. “Thuis, in uw buurt, uw vereniging waar dan ook. In 2017 gaan zaken die tot verbetering moeten leiden ook niet snel genoeg gaan”, opperde hij. “De corruptie is niet iets van deze regering, maar van alle opeenvolgende regiems. Met de aanname van de Anticorruptiewet zo dadelijk, zal het deze regering zijn die de knoop wat dit betreft zal doorhakken”, gaf hij aan. Met betrekking tot de staking van de leerkrachten, zei de HVB-voorzitter het volgende: “Straatacties zijn niet verboden, maar waarom gaat de oppositie nu pas meedoen? We weten allemaal dat de hoofdoorzaak van onze economische neergang de heel lage opbrengsten van de commodities, goud en aardolie, zijn en de stopzetting van onze bauxietindustrie, dus waarom dit soort acties”, vroeg Sapoen zich af. “In het totale onderwijsveld moet er een reorganisatie komen. Beloofd was begin januari de nieuwe structuren in place te kunnen brengen, maar als het pas kan in maart of april, wat niet al te ver meer is, waarom het onderwijs dan lamleggen. Dit politieke steekspel hebben wij nu niet nodig”, stelde Sapoen. Het is volgens hem nu tijd dat de oppositie en coalitie samen aan tafel gaan zitten om de crisis sneller het hoofd te kunnen bieden. Sapoen: “Wij hebben nu twee grote lessen geleerd. De eerste is nooit meer uitgeven dan wat er verdiend wordt en de tweede is dat ons consumptiegedrag en productiepatroon gewijzigd zal moeten worden. De diversificatie van onze economie vergt veel tijd en inspanningen. De terugverdiencapaciteit van de geleende gelden die geïnvesteerd zullen worden in de productie- en de landbouwsector, zullen daarom vier tot vijf jaren duren, dus nu even de buikriem aantrekken. De HVB heeft ook een zwaar jaar achter de rug”, kreeg de aanhang te horen.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, die ook deel uitmaakt van de HVB, haalde in zijn toespraak enkele passages uit het Surinaams volkslied aan die wij als leidraad moeten gebruiken in ons dagelijks leven. “Opo kondreman un opo, opstaan en gezamenlijk in alle liefde en saamhorigheid werken aan de ontwikkeling van Suriname. Niet wachten op de regering om zelfs de kleinere zaken voor ons in orde te maken”, startte hij. “We vervuilen de straten en onze omgeving en willen daarna dat de overheid de verstopte trenzen en dergelijke moet ophalen. Let op je omgeving en houdt die schoon”, vervolgde de minister. “Elke keer de Almachtige aanroepen en als Hij ons uit de penarie helpt, vergeten wij zaken weer en gaan op de oude voet verder tot de regering weer moet inspringen, is niet juist. We zijn een gezegend land, nummer 17 van de wereld voor wat grondstoffen betreft, wij hebben een sociaal zekerheidsstelsel waarbij voor de kinderen tot 16 jaar en onze seniorenburgers vanaf hun 60ste jaar geen bijdragen gestort hoeven te worden. Waar elders ter wereld heeft men deze voorziening”, ging hij voort. “Hoop zonder geduld is een ramp”, hield Noersalim de aanwezigen voor. Hij pakte daarna nog een zin uit het volkslied, te weten ‘Gado de wi fesi mang’. “Zoals God de Israëlieten heeft geleid vanuit de woestijn naar het beloofde land, zo zal onze regering het ook doen. Het is met vallen en opstaan, zoals de Israëlieten de oversteek door de Rode Zee moesten maken, zo zal onze overheid ook ernstig en gestaag doorgaan met de verdere ontwikkeling van Suriname. Heb geduld, maar ook geloof in ons en onze regering en met de Almachtige aan het roer komen wij er ook”, pleitte hij tot slot.

Ook de vertegenwoordiger van de vrouwen binnen de HVB, M. Nahar, liet krachtig haar stem horen. “Ouders, let op uw kinderen zorgt u ervoor dat u hun constant op de normen en waarden van het leven wijst. De rol van de vrouw is erg belangrijk in het gezin vooral als zij eerder gaat voor het gezin dan echt carrière maken”, zei zij. Alleenstaande moeders vroeg ze om ook een moestuintje aan te leggen of wat kippen te kweken, indien mogelijk. “Beter omgaan met geld, vooral in deze tijd is een must”, gaf zij aan. Hoewel zij leerkracht is, is zij niet in staking gegaan, zo vertelde zij tenslotte.

  1. Baboeram kon vanuit zijn vorige discipline als politieambtenaar niet nalaten de jeugd op te roepen om het pad van de criminaliteit niet op te zoeken. “De cellenhuizen zijn vol, van het grote aantal gevangen bestaat het overgrote deel uit jeugdige Surinamers”, zei hij. Ook het roekeloze rijgedrag van onze jongeren hekelde hij. “Er zijn nu al zes verkeersdoden”, aldus Baboeram. De HVB zal volgens hem alle moeite doen om binnen de coalitie haar steentje bij te dragen zodat het eerdergenoemde drastisch wordt teruggebracht. “Ouders let op uw kinderen”, zei hij tot slot.

More
articles