Commissie Monitoring en Kwaliteitszorg IMEAO houdt workshop

De Commissie Monitoring en Kwaliteitszorg IMEAO heeft gisterochtend op het IOL een workshop gehouden waarbij de kennis over beroepen in de toerismesector centraal stond. Manuella Veldkamp, voorzitter Commissie Monitoring en Kwaliteitszorg IMEAO, vertelt aan het Bureau Communicatie en Media van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) dat de sessie vooral gericht was op de handelingen die men verricht tijdens het werk in onder andere de toerismesector. “Het is heel belangrijk dat een front office manager niet alleen leiding weet te geven aan het front desk personeel, maar dat die ook op andere bijbehorende gebieden alles onder de knie heeft.” Het IMEAO heeft vijf richtingen, maar voor de workshop die voor directeuren en onderdirecteuren van het IMEAO en inspectiepersoneel van het MinOWC bestemd was, is er bewust voor de richting toerisme gekozen. De directe reden is omdat internationaal gezien er veel veranderd moet worden in de toerismesector van Suriname. Wanneer studenten opgeleid worden voor een bepaald beroep, is het de bedoeling dat ze niet alleen kennis over dat beroep hebben, maar dat ze ook in staat zijn om in de praktijk te kunnen handelen. “Dat is wat men met competent gericht opleiden bedoelt.”
Behalve de nodige scholing, wordt er ook gewerkt aan attitude van de studenten. Gezien de ontwikkelingen in de toerismesector is het ook van belang dat er simulaties op de scholen plaatsvinden. Volgens Veldkamp moeten de studenten daarin bekwaam gemaakt worden. “Deze workshop kan gezien worden als een bewustwordingsworkshop, maar ook een workshop om de schooldirecteuren en onderdirecteuren te motiveren zodat ze dit proces verder aan hun leerkrachten vertellen.”
“In 2030 moet de hele wereld zo ver zijn dat de SDGs reeds behaald zijn. Het komt erop neer dat toeristen op een heel andere manier behandeld worden. We zitten voor wat onderwijs betreft op een niveau van kennis, maar wat we nodig hebben is competentiegericht onderwijs. Het ligt in de bedoeling dat het onderwijs reeds over een jaar behoorlijk verder is en dat de studenten volledig competent afgestudeerd zijn in hun beroepsgroep.
Vandaar dat men ook vakken wil gaan combineren, gelet op het feit dat IMEAO verschillende richtingen heeft.”

More
articles