MISLEIDING VAN SCHOLIEREN

De acties van de BvL en de ALS zijn al bijna twee weken gaande. Dit houdt in dat leerlingen al ongeveer twee weken verstoken zijn van onderwijs. Staken is het recht van de leerkrachten, zolang er sprake is van een rechtstaat. Wanneer wij weten dat er zaken sinds 2014 niet uitgevoerd kunnen worden, omdat de regering op de een of andere manier de leerkrachten aan het lijntje houdt, dan verwondert het mij niet dat de leerkrachten in 2017 het gedrag van de regering niet langer accepteren. Zodra het gaat om belangen van leerkrachten of werknemers in het land, dan is er altijd een probleem. Het kan niet zo zijn dat de regering alleen bepaalt hoe de positie van een leerkracht eruit zou moeten zien. Ze zou in samenspraak met de vakbond tot stand moeten komen. Maar wanneer het gaat om het reshuffelen en het accommoderen van vrienden en familie van de regering, is daar wel altijd geld voor. De scholieren maken zich zorgen om hun toekomst. Terecht ook! Maar de scholieren moeten niet vergeten, dat de leerkrachten benadrukt hebben ze niet in de steek te laten. Waarom laten jullie de leerkrachten nu wel in de steek? Het kan niet zo zijn, dat leerkrachten zich blijven uitsloven voor scholieren, terwijl zij een belachelijk laag salaris verdienen. Aangezien de staking van de leraren niet beïnvloed kan worden door de regering, probeert zij op een andere manier steun te zoeken, en wel bij de scholieren. Onlangs is er een presentatie gehouden voor het Nationaal Jeugdparlement (NJP), het Landelijke Studenten Platform (LSP) en diverse studentenbesturen door Eddy Jozefzoon, raadsadviseur op het Kabinet van de President met betrekking tot het herwaarderingsprogramma. Volgens de regering brengt de voorzitter van de BvL en de ALS, zaken niet over zoals ze zijn aan de leerkrachten. Ik vraag mij nu steeds meer af, wat de bedoeling is geweest van de presentatie. De bedoeling achter de presentatie, daar ben ik wel van op de hoogte. Ze is niets anders dan om de jongeren te misleiden. Ik ben benieuwd, hoeveel jongeren hebben begrepen, wat Jozefzoon allemaal heeft verteld. Zijn het de leerkrachten of de leerlingen die in aanmerking komen voor de herwaardering? Worden het NJP, LSP en de studentenbesturen, geïnformeerd wanneer er nieuwe leermethodes, schoolboeken of een nieuw systeem binnen het onderwijs wordt ingevoerd? Nee, is het antwoord. Het NJP en LSP vertegenwoordigen de studenten en scholieren van ons land. Waarom hebben zij Jozefzoon nimmer gevraagd, waar de boeken zijn die hij heeft laten halen voor miljoenen euro’s, maar die niet gebruikt kunnen worden? Waarom is er niet gevraagd wat er met het geld gebeurd is, want het ging immers om het verbeteren van het onderwijs? Ik vind het jammer dat de studentenbesturen in de opgezette val van de regering zijn getrapt. Voor het NJP en LSP is het overduidelijk dat het bij beide gaat om mensen die gelieerd zijn aan de NDP. Wat een instituut moest voorstellen om jongeren hun grieven aan te horen en aan te kaarten bij de regering, is tegenwoordig niets anders dan een verlengstuk van de NDP.

Een bezorgde student