Medische Zending ingenomen met afname malaria

De Stichting Medische Zending Primary Health Care is ingenomen met het feit, dat het aantal malariagevallen in ons land een  dalende trend vertoont. In de periode 2012-2015 is het aantal gevallen gedaald van 50 naar 15. Dat komt neer op 44,4 procent. Cijfers over 2016 zijn nog niet beschikbaar. Dit meldt de organisatie in haar onlangs uitgegeven jaarverslag over 2015. Dat de medische hulp in het binnenland veelal door deze organisatie verleend wordt, blijkt uit de gegevens die geproduceerd zijn. Van bevalling tot family health planning tot andere activiteiten die vallen onder haar taakstelling, is duidelijk te merken dat de Medische Zending een niet weg te denken rol vervult.

Het jaar 2015 was het begin van de financiële crisis in ons land die zijn weerslag ook had op de gezondheidssector.

De Medische Zending heeft daarbij ook  klappen moeten incasseren.  Voor de organisatie kwam dit tot uiting in de ingekorte financiële middelen vanuit de overheid met ruim 28 procent. In 2015 werd de nadruk van de beleidsdoelen gericht op gemeenschapsparticipatie bij het bepalen en uitvoeren van gezondheidsagenda’s en het verstrekken van gezondheidsinformatie.

Om het basisdienstenpakket vanuit alle poliklinieken optimaal aan te bieden, werd ernaar gestreefd om dit jaar 10 procent van de eenmansposten om te vormen tot meermansposten. Dit lukte maar voor 4 procent vanwege gebrek aan personeel en financiële middelen. 47 procent van de beoogde 90 procent van de investeringen uit de investeringsbegroting voor 2015 is gerealiseerd. Dat lage resultaat is ook te wijten aan het gebrek aan financiële middelen. Ook verliep dit jaar de voorziening van medicamenten niet vlot vanwege het landelijk niet beschikbaar zijn van een aantal medicamenten. Ook het in voorraad hebben van tenminste 95 procent van gebruiksartikelen van de MZ-standaardlijst is onvoldoende gelukt, mogelijk vanwege de onvolledige inventarisatie van de gebruiksartikelen door gebrek aan kennis bij de gezondheidsassistenten. Moeder- en Kindzorg kreeg in 2015 weer veel aandacht, laat de organisatie optekenen. Verder wordt verslag gedaan van het feit, dat als gevolg van de indiensttreding van meer buitenlandse artsen die de voorkeur geven aan werken in het binnenland, er een stijging is van het aantal artsen. Hoewel twee artsen na beëindiging van hun contract uit dienst zijn getreden zijn er wederom vier in dienst genomen. Ofschoon er een toename is van het aantal artsen, is er een afname van het aantal gezondheidsassistenten (GZA’s). Het aantal GZA’s is afgenomen ten opzichte van het vorig jaar vanwege uittreding van negen van hen in verband met pensionering of ontslag. In 2014 waren er nog vijftien artsen en in 2015 is het aantal gestegen naar zeventien. Het aantal gezondheidsassistenten is van 128 naar 119 gegaan over dezelfde periode. MZ heeft landelijk de beschikking over 38 poliklinieken. In 2014 waren dat er 35.

 

More
articles