Vervoer leerkrachten binnenland komende week opgelost

Leerkrachten die nog niet op hun standplaats in het binnenland zijn, zullen uiterlijk volgende week het onderwijs in het binnenland kunnen hervatten. Natasha Bennanon, directeur Onderwijs, zegt in gesprek met De West, dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) nog geen opdracht heeft gegeven aan vliegmaatschappij Gum Air voor het vervoer van de leerlingen. Het ministerie heeft wel een offerte aangevraagd aan de vliegmaatschappij, welke zij ook aangeboden heeft gekregen.

In tegenstelling tot de vorige keren heeft Gum Air volgens Bennanon aangegeven, dat ze in contanten betaald wil worden. Zoals altijd, geschiedt de betaling door middel van bestelbonnen bij het ministerie. De directeur voegt eraan toe dat de procedure van de betaling middels bestelbonnen al is ingezet. Ze benadrukt dat het ministerie geen contanten heeft om de betalingen te verrichten. Dean Gummels, directeur van Gum Air, bevestigt dat de vliegmaatschappij een vooruitbetaling heeft gevraagd als voorwaarde alvorens zij de leerkrachten vervoert. Ook wijst hij erop dat hij altijd een bericht van het ministerie kreeg om te beginnen met het vervoeren van de leerkrachten. Hij zegt dat in zo een geval de betalingen reeds gedaan waren.

Zoals gewoonlijk vervoert Gum Air leerkrachten naar ruim tien dorpen in het binnenland. De vorige betalingen zijn allemaal verricht door bestelbonnen.

Gezien het ministerie de betaling niet op een andere wijze kan voldoen en de leerlingen in het binnenland al ruim twee weken zonder onderwijs zitten, wijst Bennanon erop dat het ministerie altijd een back-up plan heeft zodat de leerkrachten toch op hun werkplek kunnen aankomen.

De directeur van Onderwijs zegt dat in dit geval de hulp van het ministerie van Defensie ingeroepen zal worden. Gezamenlijk zal er gekeken worden hoe de leerkrachten op hun standplaats kunnen komen. Bennanon vertelt dat de leraren die met de boot moeten, aanstaande zaterdag al vervoerd zullen worden naar de dorpen waar zij les geven. In het andere geval, waar de onderwijzers genoodzaakt zijn met het vliegtuig te gaan, zal er gekeken worden hoe Defensie daarop kan inspelen. Het streven van het ministerie is dat alle leraren uiterlijk de komende week al op hun standplaats zijn.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles