C-47 ondersteunt lerarenactie

Voorzitter Robby Berenstein van de Vakcentrale C-47 doet een oproep aan alle besturen om de actie van de BvL en ALS aanstaande maandag te ondersteunen. Deze mededeling deed hij vandaag tijdens een spoedbijeenkomst in het centrum van C-47. De voorzitter vindt het jammer dat de leerlingen al langer dan een week thuis zitten en de regering nog steeds geen haast maakt om het probleem op te lossen. De vakcentrale heeft niet zo lang terug een solidariteitsverklaring uitgebracht. Echter ziet de voorzitter in dat solidariteit alleen niet genoeg is. De vakcentrale was van plan om zich vandaag aan te sluiten bij de groep leraren, maar praktisch bekeken was dat niet haalbaar, vandaar dat het besluit is genomen om de actie te versterken. “We moeten solidair zijn. Dezelfde problemen waarmee de leraren kampen, maken wij als vakbonden ook mee. Thans staat de regering erom bekend om zaken eenzijdig uit te voerend”, aldus Berenstein. Hij zegt eerst gesprekken te voeren met BvL- en ALS-bondsvoorzitter Wilgo Valies om na te gaan wat zijn plan aanstaande maandag. Is er nog geen oplossing bereikt en wordt de actie voortgezet, dan zal C-47 een oproep doen aan alle besturen om ondersteuning te geven. Volgens Berenstein kan een verscherpte actie het signaal geven dat de zaak ernstig is en om een oplossing vraagt. “We gaan een oplossing eisen van de regering”, aldus Berenstein. Inmiddels is bekend dat de actie van BvL en ALS wordt voortgezet, dit betekent C-47 de onderwijsgevenden zal steunen.

Tijdens de bijeenkomst werd een motie voorgelezen waarin onder andere staat dat de regering als moeder van het onderwijs, de verantwoordelijkheid heeft om alles in het werk te stellen dat er orde en rust is, zodat het onderwijs ongestoord kan plaatsvinden. Zij heeft ook de verantwoordelijkheid om een goed voorbeeld te stellen in het omgaan met sociale partners.

De regering heeft als werkgever de plicht om te zorgen voor een goede relatie met de vakbond als vertegenwoordiger van de leerkrachten en onderwijsgevenden in ons land, ze dient de vakbonden inspraak en medezeggenschap te geven in arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden van de leden. De regering weigert nu al langer dan een week om in dialoog te treden met de onderwijs vakbonden om zo het voorbeeld te geven van goed werkgeverschap. Echter kiest de regering voor escalatie en geeft een verkeerd signaal aan de gemeenschap over de positie en waardering van de leerkrachten, maar ook aan de vertegenwoordigende organisaties.

Een groot deel van de verschillende organisaties heeft hun goedkeuring gegeven aan het ondersteunen van de lerarenactie.

door Kimberley Fräser

 

More
articles