Monetaire reserve kent lichte daling

De monetaire reserve van Suriname is per 31 december 2016, na tweemaal opeenvolgend te zijn gestegen, licht gedaald ten opzichte van een maand eerder. Uit de meest recente statistieken van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de monetaire reserve in december met USD 13 miljoen is gedaald van USD 394 miljoen naar USD 381 miljoen. Dit is een daling van 3% ten opzichte van een november. De USD 381 miljoen aan huidige monetaire reserves is, zoals blijkt uit de CBvS statistieken, opgebouwd uit: USD 302 miljoen foreign currency reserves (deviezenreserve), USD 37 miljoen aan Special Drawing Rights (bijzondere trekkingsrechten bij het IMF), USD 12 miljoen voor de IMF-reservepositie en USD 29 miljoen goud (including gold deposits and, if appropriate, gold swapped).

Per 31 december 2016 is de deviezenreserve gedaald met USD 16 miljoen. Daartegenover staat een stijging van de goudreserve van (afgerond) USD 4 miljoen. Ook het volume aan goud is in de maand december toegenomen, te weten met 4.000 of fine troy ounces. In november was het volume van goud nog 21.000 of fine troy ounces. In december noteert de moederbank een stand van 25.000 of fine troy ounces.

De overige componenten waar de monetaire reserve uit bestaat, namelijk bijzondere trekkingsrechten bij het IMF en de IMF reserve positie, zijn vrijwel ongewijzigd gebleven.

Monetaire reserves per jaareinde

Het einde van het jaar is een goed meetmoment om de stand van de monetaire reserves in verschillende jaren te evalueren. In onderstaande tabel is de stand van de monetaire reserves in de periode 2010-2016 inzichtelijk gemaakt. In 2012 had de monetaire reserve nog een all time high niveau van meer dan USD 1 miljard. De periode 2010-2012 kenmerkte zich als economisch sterke jaren voor ons land, vanwege de hoge prijzen voor goud en olie. Na het kelderen van deze prijzen, in combinatie met het verkwistend beleid van de regeringen Bouterse I en Bouterse II, zijn onze monetaire reserves ook flink gedaald. Het resultaat daarvan is dat onze nationale munt, de SRD, met meer dan 100% is gedevalueerd. De USD 51 miljoen verbetering per ultimo 2016, ten opzichte van 2015, heeft daar geen verandering in weten te brengen.

More
articles