Buurtbewoners Plutostraat in dispuut

Buurtbewoners van de Plutostraat, Paramaribo-Noord, zijn het niet eens met elkaar dat er van de kant van de overheid stappen worden ondernomen om de bermen en de kreek aldaar schoon te maken. Hoewel de buurtbewoners niet exact konden aangeven wat de bedoeling is van de opruiming, vertellen zij aan De West dat het vermoeden bestaat dat er kraampjes opgezet zullen worden voor de verkoop van diverse producten. Deze groep buurtbewoners vreest dat dit gepaard zal gaan met geluidshinder, geluidsoverlast en criminaliteit waardoor hun veiligheid in gedrag zal komen. De buurtbewoners zijn daarom gestart met het aantekenen van protest tegen de werkzaamheden.

Verder zijn er mensen binnen deze groep die van mening zijn dat de berm en de kreek aan de Plutostraat eerder niet optimaal door de overheid werd schoongemaakt. Mevrouw H., die al dertig jaar in de straat woonachtig is, zegt dat de overheid alleen in de grote regentijd weleens kwam schoonmaken en dan werd er ook nog troep achtergelaten. Ze geeft aan dat de bermen al jarenlang door buurtbewoners zelf worden onderhouden, daarom stellen zij het niet op prijs dat de regering nu acties onderneemt zonder de bewoners daarvan goed op de hoogte te stellen.

Naast de partij die tegen deze zaak is, zijn er ook andere buurtbewoners die zich sterk hebben ingezet om de bermen en de kreek aan de overkant van hun huizen te onderhouden. De buurtbewoners die dit hebben gedaan, zijn in aanmerking gekomen voor deze stukken gronden. Mevrouw I.R. is een van de buurtbewoners die zich sterk heeft ingezet om de buurt een beetje te verfraaien. Zij heeft zelf een parkje aan de overkant van haar huis gecreëerd dat regelmatig wordt onderhouden. Daarom is zij niet tegen de werkzaamheden van de overheid. Ze meent dat andere buurtbewoners zich niet echt druk maakten om de bermen zelf te onderhouden, er werd zelfs vuil in de kreek gedeponeerd. Ze zegt dat deze mensen van mening zijn dat het opruimen van de berm en de kreek een aangelegenheid is van de regering.

Meneer van Amstelveen van Stichting Re-integratie Kansarmen (Rika), is samen met ex-zwervers bezig de bermen en de kreek te ontdoen van alle onkruid. Hij kon echter niet aangeven wat de bedoeling is van de ontruiming, maar zijn grootste zorgpunt is de oneerlijkheid van enkele buurtbewoners. Hij is van mening dat enkelen tegen de werkzaamheden zijn, maar zelf de plek niet onderhouden. Bepaalde plekken van de bermen en de kreek zijn zo verwaarloosd dat de leden van de stichting in de kreek moeten gaan om alles schoon te krijgen. Hij wijst er wel op dat er rekening gehouden wordt met de buurtbewoners die de bermen en de kreek onderhouden. Hij spreekt zelf van een oase in de Plutostraat, want een familie heeft de berm aan de overkant van hun huis heel goed onderhouden. “De werkzaamheden verricht Stichting Rika kosteloos voor de districtscommissaris van Paramaribo-Noord, Jerry Miranda, omdat hij ook veel voor de stichting betekent”, zegt Amstelveen.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles