RESHUFFELING, FU DOE SAN?

Land en regering maken zich klaar om niet lang na vandaag een nieuwe regering te verwelkomen. Verwelkomen is niet het juiste woord in dit kader, omdat het juist niet iets is waar wij naar verlangen en eigenlijk de hele samenleving niet. Vanaf vorig jaar heeft de president aangekondigd dat hij niet bepaald tevreden is met de verrichtingen van zijn regeerteam. Hij liet zichzelf ontvallen dat sommige leden van het kabinet de snelheid niet kunnen bijbenen en zij zullen elders ingezet worden of worden bedankt voor bewezen diensten. Sindsdien circuleren namen van bewindslieden die binnen niet al te lange tijd mogen inpakken. Het bleef bij een voornemen, totdat de president dit jaar weer bevestigde dat voor 1 februari de nieuwe regering al zover moet zijn om haar aantreden te maken. Het kabinet van de president maakte dit in een persbericht formeel bekend, alsof dat het nieuws was waar het volk op zat te wachten. Het volk wil horen hoe wij uit de armoede komen, hoe de criminaliteit met de meeste spoed ingedamd wordt, hoe de koers per direct omlaag gaat en welke toekomstperspectieven er zijn. De president denkt met een reshuffelingsfabeltje te komen alsof dat de problemen van het land zal oplossen. De NDP heeft een record van reshuffelen en de vraag is wat het resultaat is geweest. In zijn eerste kabinet heeft hij ook tal van minister bedankt. In de militaire periode kwamen en gingen de ministers als water. Wat was het resultaat. De man denkt met het wijzigen van zijn kabinet dat de economische crisis direct opgelost is en dat iedereen maandelijks uitkomt met zijn of haar salaris. Zodra het tegenzit, komt hij met zijn eeuwenoude tactiek van reshuffelen. Hij wil koste wat kost het regeerteam wijzigingen en wij zeggen hierop: fu doe sang? Niet wanneer enkele ministers bedankt of verplaatst worden, is de zaak opgelost. Het zou beter zijn en getuigen van respect naar de burger als de hele regering vroegtijdig vertrekt. Wij zullen ze later een award geven voor de slechts presterende regering. Hoe is het mogelijk dat binnen één jaar tijd wij een inflatie van bijna 80 procent hebben. Ligt dat aan de internationale prijzen van olie en goud? Nee toch. Absoluut niet. Het komt wanneer je de staatskas met een krabita anu beheert. Met de wijziging van het regeerteam is een scenario wederom uit de kast gehaald om zo het volk weer op een dwaalspoor te brengen. Aan de andere kant is de reshuffeling nodig om de grote ontevredenheid binnen de NDP te temperen. Dus wie nog gelooft dat dit in landsbelang is, heeft zich lelijk vergist. Deze regering heeft het gepresteerd om het land niet uit de problemen te kunnen halen. Integendeel zakken wij verder in het moeras en de hoop om eruit te klimmen wordt met de dag vager. Het beleid zal ongewijzigd blijven, want de ministers zijn slechts marionetten die alleen ja en amen moeten zeggen. Het beleid van het land wordt in een kamertje uitgestippeld onder het genot van drank en het is dus niet vreemd dat alles gewoon door elkaar loopt zonder enige lijn. De ene na de andere groep begint zich te roeren en het wachten is op het boiling point waar het volk zal bepalen wat er gebeurt. Het wijzigen van het kabinet zal de koopkracht van de burgers niet versterken en geen extra perspectieven geven. Het is gewoon een feit, dat deze regering helemaal niet weet hoe van A naar B te varen en hoe de passagiers een veilige reis te garanderen. En deze mensen willen aan de macht blijven? Fu doe san?