Onderzoeksteam berging Goslar gaat mogelijke gevaren na

Het onderzoeksteam dat zich buigt over het lichten van de Goslar, houdt rekening met mogelijke gevaren voor onder andere de Wijdenboschbrug en het milieu. Dit kwam gistermorgen naar voren op een persconferentie van het bedrijf Sediba dat belast is met dit project.

Sediba, wat staat voor ‘bron’ van de holding die het project heeft geïnitieerd, heeft sinds 2012 plannen uitgewerkt om de Goslar te lichten en er een documentaire op internationaal niveau over te maken. Het team dat belast wordt met het maken van de documentaire, genaamd ‘The raisin of the Goslar’, bestaat uit Webster Winery en Simon Karlsinky die beiden producties hebben gemaakt voor onder andere National Geographics en Discovery Channel.

Sediba-directeur Ben Topping meent dat de Goslar de ontwikkeling van Suriname in de weg staat, met name die van de haven. Nu wordt een ‘fact finding’ missie uitgevoerd waarvoor de aircraft specialist David Zorger woensdag naar Suriname is afgereisd. Uit gesprekken met onder meer het ministerie van Openbare Werken en de Maritieme Autoriteit Suriname, wordt nagegaan wat de mogelijke effecten van berging kunnen zijn voor de rivier, het milieu en overige infrastructuur, waaronder de Wijdenboschrug.

Zorger legt uit dat er nog veel uitgezocht moet worden alvorens de werkzaamheden kunnen aanvangen. Hij wijst er evenals Toppin op, dat de Goslar in een vaargeul ligt en dat er in die omgeving grote krachtige stromingen in de rivier zijn. Het is van belang te weten of die stromingen gevolgen zullen hebben voor de omgeving wanneer het gezonken schip wordt verwijderd. Volgens Zorger worden alle werkers en activiteiten voor mogelijke schade binnen het project verzekerd door de verzekeringsmaatschappij Insurance of America.

Wanneer het onderzoek is afgerond en vanuit de Surinaamse overheid groenlicht is gegeven om door te gaan, volgt de fase van werving en selectie van personeel. Toppin zegt dat er minimaal honderd banen verbonden zullen zijn aan dit project waarvan het gros aan Surinamers zal worden toebedeeld. Daarnaast zal het project vanwege belangstelling internationaal het toerisme in Suriname een boost geven. Het feit dat de Goslar er nu slechts ligt, heeft volgens hem geen meerwaarde voor Suriname en zijn economie. Om te voorkomen dat dit deel van de geschiedenis volledig wordt weggemaakt, zullen enkele typische onderdelen van het schip, waaronder het stuur, in een museum worden bewaard.

More
articles