‘Leerkrachten zullen leerlingen niet in de steek laten’

De leerkrachten aangesloten bij de ALS en BvL, zijn al vier dagen landelijk in staking. Dat betekent dat leerlingen verstoken zijn van het recht op onderwijs. Wilgo Valies, voorzitter van de bovengenoemde onderwijsbonden, zegt dat de leerkrachten de scholieren niet in de steek zullen laten. Hij benadrukt dat de leraren er alles aan zullen doen om de leerlingen het schooljaar met succes te laten doorlopen. Dit heeft de voorzitter ook gezegd aan de Landelijke Scholieren- en Studentenbond (LSSB).  Valies verklaart dat hij een duidelijke uiteenzetting heeft gegeven waarom de leerkrachten in actie zijn. Hij zegt dat de leerkrachten sinds 2014 onderhandelen met de regering over de herwaardering.

“We zijn niet op een blauwe maandag begonnen met het voeren van acties”, aldus Valies. Hij geeft aan dat de leerkrachten het punt hebben bereikt dat zij niet langer willen wachten. De vakbondsman voegt eraan toe dat er een handreiking is gedaan naar de regering toe, maar hij kan er niets aan doen als de regering niet wil praten om tot een oplossing te komen.

Valies constateert dat de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, juist olie op het vuur gooit in plaats van tot een oplossing te komen. Gisteren heeft de minister in een spoedpersconferentie aangegeven, dat Valies met een bus met leerkrachten naar scholen gaat die gewoon de lessen verzorgen en zich bezighoudt met intimidatie om de leerkrachten van die scholen te bewegen tot staken. “Dat is pertinent niet waar”, aldus Valies. Hij geeft aan dat het de zoveelste keer is dat Peneux een totaal vertekend beeld heeft voorgehouden aan de samenleving. Valies vindt het kwalijk dat de minister met allerlei verhalen komt, in plaats van met een oplossing te komen. Hij zegt dat de stakende leerkrachten, de niet-stakende leraren informeren over de stand van zaken om zodoende een grotere vuist te vormen. Peneux heeft aangeven, dat in de overeenkomst gesloten door de onderwijsbonden en de regering staat, dat er gestreefd zal worden om de herwaardering per 1 januari in te voeren. Valies merkt op dat de minister misleidend en manipulerend bezig is. In een regeringsdocument van 21 oktober 2016 staat: ‘Partijen zijn op 21 oktober 2016 overeengekomen dat de feitelijke implementatie van het herwaarderingsprogramma op 1 januari 2017 zal plaatsvinden’.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles