Geestelijke gezondheidszorg binnenland dringend aanpak nodig

Algemeen directeur van de Medische Zending Primary Health Suriname (MZ), Edward van Eer, zegt dat de geestelijke gezondheidszorg in het binnenland veel meer aandacht nodig heeft, gezien de problemen voor de bewoners de laatste tijd veel groter zijn geworden. Dit zegt Van Eer bij de ondertekening van een intentieovereenkomst tussen het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) en de MZ. De MZ werkt al jaren in het binnenland en heeft kunnen constateren dat de afgelopen tijd er een toename is van het aantal hulpvragen. Er is een groeiend aantal suïcidegevallen en een verergering van de alcohol- en drugsverslavingsproblematiek in het binnenland. De MZ kan op dit moment wel psychische problemen aanpakken met een standaardbehandeling, maar op incidentele basis zal er met deskundigen van het PCS overlegd moeten worden. Van Eer zegt verder dat de MZ bepaalde ziektes op systematische wijze heeft kunnen oplossen de afgelopen jaren, zoals malaria, die nauwelijks nog voorkomt, maar ook ziektes als bloedarmoede en wormziektes.

Echter hebben zij nu veel te maken met problemen van chronische aard die gauw opgelost dienen te worden, de geestelijke gezondheidszorg valt hier ook onder. Volgens de MZ-directie zal de overeenkomst het mogelijk maken dat de bovengenoemde diensten geïntegreerd kunnen worden in het dienstenpakket van de MZ. De nood is groot. Het PCS heeft eveneens geconstateerd dat er een toename is van patiënten uit het binnenland.

Van Eer zegt verder dat het dienstenpakket op maat wordt aangeboden aan de binnenlandbewoners, dit vanwege de financiële omstandigheden. De afstand speelt een rol en de MZ moet de verspreid liggende gemeenschappen bedienen. Op dit moment doen zij dat via de 56 poliklinieken die over het totale binnenland verspreid zijn, de grens van Brazilië, Guyana en Frans-Guyana zijn ook inbegrepen. Nu worden erop projectbasis dossiers ingediend voor financiering. Beide instellingen zijn ervan verzekerd dat de overheid een grote bijdrage zal leveren. Het National Mental Health plan 2015-2020 is al goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid. De overheid zal niet alles kunnen financieren, maar kan de instellingen wel voordragen bij internationale organisaties voor steun.

Volgens PCS-directeur Dayasankar Mathoera, zullen de hulpverleners in de gebieden waar de MZ werkzaam is, ook getraind worden, nadat het project in 2020 is afgelopen, kunnen zij dan verder de diensten aanbieden met de ervaring die ze hebben opgedaan. Het PCS zal  samen met het MZ patiënten in het binnenland bijstaan met een zorgpakket, dat behalve primaire gezondheidszorg, ook geestelijke gezondheidszorg biedt.

-door Kimberley Fräser-