Regering moet dit jaar USD 100 miljoen aflossen aan obligatielening

De regering Bouterse moet dit jaar starten met het aflossen van de obligatielening die ze vorig jaar aanging op de internationale markt. De obligatielening was goed voor US-dollar 550 miljoen. De aflossing van US-dollar 100 miljoen voor dit jaar, zorgt ervoor dat het nog moeilijker zal worden om overheidsdiensten draaiende te houden, waardoor de crisis waarin Suriname nu verkeert, steeds erger zal worden. Dat voorspelt VHP-parlementariër Mahinder Jogi.

“Ik ben heel erg realistisch, momenteel is er geen basis om door te gaan. De regering kan niets aanwijzen waarmee Suriname meer kan verdienen. Tegelijkertijd kan de regering wel heel veel aanwijzen waaraan we heel veel geld moeten uitgeven en een van deze uitgaven is de terugbetaling van de obligatielening”, aldus Jogi. Met een rente van 9.5 procent en een looptijd van tien jaar, betaalt Suriname uiteindelijk iets meer dan US-dollar 1 miljard terug. “Dit jaar moet de regering 100 miljoen Amerikaanse dollar op tafel leggen. Ik vraag me af hoe ze dat zal doen als ze niet eens SRD 7 miljoen kan uitbetalen aan bushouders”, zegt Jogi. Naast de terugbetaling van de obligatielening, moet de regering ook nog de rest van de andere leningen terugbetalen. “2017 wordt juist moeilijker”, beklemtoont Jogi.

Ondanks de belofte van de president om geen dure leningen aan te gaan, heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, zich niet hieraan gehouden. “En dat doet hij allemaal ongestraft”, zegt Jogi. Gezien er geen verdiensten meer verwacht worden uit de olie- en goudsector, kan de regering volgens hem onmogelijk de leningen aflossen.

“Daarnaast moet je ook nog je samenleving voeden. Alle diensten gaan gewoon door, kinderen moeten naar school, ziekenhuizen moeten draaien, bussen moeten kunnen rijden en ga zo maar door”.

De parlementariër merkt op dat hij vaker gezegd heeft dat geen enkele regering onder leiding van Bouterse, goed beleid heeft uitgevoerd. “Elke keer als deze man aan de macht is, crasht de financiële wereld van Suriname. Deze president moet bij zichzelf nagaan waarmee hij bezig is en zichzelf een dienst bewijzen door het veld te ruimen”, meent Jogi. Hij zegt dat iedereen die tegen de ondergang van Suriname is, nu van gedachten moet veranderen. “Er is een stukje taak weggelegd voor de mensen die leiding geven aan politieke partijen, vakbonden en het bedrijfsleven om Suriname van de ondergang te redden.” Jogi vindt dat nu de tijd is aangebroken om in eenheid de regering naar huis te sturen. “We moeten ons bundelen en een einde brengen aan de corruptie, criminaliteit en dictatuur in Suriname.”

door Seshma Bissesar