Haïti verkleint kansen Natio

Dimitri Apai van Suriname wordt van achter hard aangepakt door Samuel Pompée van Haïti. Apai scoorde gisteren het eerste doelpunt van Suriname. Haïti won met 4-2.

Haïti heeft gisteren de kansen voor de Suriname verkleind om zich te plaatsen voor de eindronde van Gold Cup. Natio verloor met 2-4 in de tweede wedstrijd van de Gold Cup play-offs en heeft na twee duels een doelsaldo van -1, na-melijk vier goals voor en vijf tegen.
Het andere tegendoelpunt kwam in de woensdag met 2-1 gewonnen partij tegen Trinidad & Tobago. De laatste speeldag in de play-offs is morgen, wanneer Haïti en Trinidad tegenover elkaar staan. Trinidad moet dan ruim van Haïti winnen zodat Suriname een kans kan maken, hoewel het er echter niet naar uitziet.
Natio startte de partij tegen Haïti vol vertrouwen en hoopgevend voor het thuispubliek dat de partij opnieuw via ATV 2 live voorgeschoteld kreeg. De verwachtingen waren hooggespannen, vooral vanwege de overtuigende overwinning twee dagen eerder op het thuisspelend Trinidad.
Ook dit keer was het combinatiespel van de nationale selectie een streling voor het oog en in het bijzonder Sorencio Juliaans en Bruce Diporedjo behielden de controle op het middenveld.
Suriname had in de eerste vijftien minuten de beste kansen. In de zevende minuut schatte Roxey Fer een voorzet verkeerd in, waarbij hij alleen over de Haïtiaanse doelman zou komen te staan. De sluitpost was er echter als eerste bij de bal. Drie minuten later liep de op Trinidad voor W.Connection spelende Dimitri Apai te laat in op een laag geplaatste voorzet door Miquel Darson. Het leek de voorbode voor de 1-0, die echter de andere kant viel.
Charles Herold reageerde in de 25ste minuut attent op een slecht weggewerkte bal en verschalkte doelman Claidel Kohinor in de linkerhoek. De Haïtianen die fysiek sterker bleken, zochten nadrukkelijk naar hoekschoppen en na een zo’n corner volgde in de 42ste minuut de tweede tegentreffer. Eerst werd een poging uit een hoekschop door de zich uitstrekkende Kohinor over het doel getipt. De keiharde inzet uit de volgende hoekschop werd door Mitchel Kisoor van de doellijn gehaald, maar de arbiter oordeelde op aangeven van de lijnrechter dat het een doelpunt was: 2-0 op naam van Andrew Jean Baptiste. Haïti nam geen gas terug en ging na de rust op hetzelfde tempo verder. De 3-0 liet dan ook niet lang op zich wachten. Drie minuten na de spelhervatting ging Kisoor in de fout door het leder traag terug te spelen naar Kohinor. Jonel Desire reageerde alert en onderschepte de bal waarna hij het derde doelpunt liet optekenen. Coach Godeken greep later in door Kisoor en Fer eruit te halen voor Gillian Maatrijk en Ivanildo Rozenblad. De laatstgenoemde had Suriname woensdag met het gouden doelpunt naar 2-1 zege geschoten tegen Trini-dad. Na deze wissels leek Natio zich te herpakken, maar incasseerde een domper nadat Guno Kwasie in de 78ste minuut opzettelijk hands maakte en tegen zijn tweede gele kaart (rood) aankeek. Met een numerieke meerderheid ging Haïti nog meer stormen en de 4-0 hing in de lucht. Dit doelpunt kwam in de 80ste minuut als autogoal op naam van Gillermo Faerber en was identiek aan de eerste goal van Suriname tegen Trinidad. Faerber probeerde een poging vanuit links weg te werken, maar de bal verandere van richting en belandde achter Kohinor. Wie gedacht had dat Natio zich makkelijk naar de slachtbank zou laten leiden, had het mis. De ploeg vocht terug. Apai zorgde na zeven minuten van 25m afstand voor de 1-4 en in de 91ste minuut kreeg Serginhio Eduard de bal op een presenteerblaadje. Hij legde al zijn frustratie erin en kogelde het leder hoog in het dak: 2-4.