Zwaar transport op openbare wegen wordt aangepakt

De regering heeft besloten om per heden het zwaar transport op de openbare wegen goed in de gaten te houden.

Vanmorgen werd er in de conferentiezaal van het ministerie van Openbare Werken (OW) hiertoe een commissie geïnstalleerd door minister Siegfried Wolf. De commissie “Zwaar Transport” start vandaag met haar werkzaamheden en is voor een periode van zes maanden ingesteld. Deze werkgroep gaat zich sterk concentreren op de maximale asdruk van voertuigen op de wegen en de maatregelen die getroffen dienen te worden bij overtredingen, alsook de mogelijkheden om overtredingen te voorkomen. Enkele taken van de commissie zijn: het vaststellen van een maximale aslast van niet meer dan 12 ton op de primaire wegen, voorkomen van belading tot boven de cabine van het voertuig, voorkomen van het opbouwen met lading van laadbakken, uitwerken van infrastructuur beschermende maatregelen en het toezicht houden op de uitvoering daarvan, formuleren van wet en regelgeving, consulteren van alle relevante stakeholders en het formuleren van beleid op het gebied van zwaar transport.

Volgens de bewindsman is gebleken dat er geen gehoor wordt gegeven aan de verkeersregels. Hij zegt dat transporteurs van zwaar materieel zich regelmatig schuldig maken aan het overschrijden van de toegestane asdruk. Het is zelfs voorgekomen, aldus de minister, dat een transporteur deze regel met een extra 14 ton heeft overschreden. Door deze incidenten verkeren tal van wegen, binnen en buiten Paramaribo, in een zeer slechte staat. Dit maakt ook, dat de wegen fysiek veel sneller achteruit gaan. Wolf wijst erop dat de regering vanaf 2002 al US$ 900 miljoen geïnvesteerd heeft in wegen, waarbij primaire wegen hersteld zijn. Hij benadrukt dat investeringen die gedaan worden in het wegennet, beschermd moeten worden. “Anders lijkt het er niet op dat er ontwikkeling komt”, aldus de OW-minister. De commissie “Zwaar Transport”, die wordt geleid door de directeur van het ministerie van Justitie en Politie, Humphrey Tjin Liep Shie, zal werken aan een oplossing van dit probleem. Ook zal het houttransport over de Wijdenboschbrug aangepakt worden door de commissie.

De minister verwacht van de commissie dat ze binnen 2 maanden zal komen met voorstellen om de problemen op te lossen. De voorzitter van de commissie verzekerde de aanwezigen dat de gewenste resultaten na zes maanden te merken zullen zijn.

De overige leden van de commissie komen uit de ministeries van OW, Justitie en Politie, Transport, Communicatie en Toerisme, Handel en Industrie, Regionale Ontwikkeling, Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer, Landbouw, Veeteelt en Visserij, de Wegenautoriteit en de Stichting Bosbeheer Suriname.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles