SoZaVo introduceert POWA

De minister van Sociale Za-ken, Joan Dogojo, heeft vandaag op haar departement haar nieuwjaarsspeech gehouden. Volgens de minister was 2016 voor een ieder een turbulent jaar waarbij de ene ontwikkeling de andere opvolgde. Het ministerie heeft volgens de bewindsvrouw toch veel bereikt, zo zal in februari 2017 het aangepaste gezinsbeleid voor duurzame armoedebestrijding gereed zijn om uitgevoerd te worden. Duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding is opgenomen in het Herstel- en Stabilisatieplan 2016-2018.
In dit plan is onder andere het Conditional Cash Transfer Program (Program-ma voor Ontwikkeling van Welzijn en Arbeid, POWA) opgenomen, dat tot doel heeft het bestrijden van armoede en het stimuleren van mensen in hun ontwikkeling. In dit kader zal het aangepast gezinsbeleid uitgevoerd worden, dat een nieuw financieel uitkeringsprogramma behelst, waarin afstand gedaan wordt van de werkwijze om sociale uitkeringen te verlenen waar geen actie of tegenprestatie van de cliënt tegenover staat. Volgens Dogojo moeten mensen niet langdurig afhankelijk worden van een uitkering, maarmoeten zij zich verder ontwikkelen zodat zij zelfredzaam worden: “ Het is de bedoeling de mensen niet alleen vis aan te bieden, maar ook een hengel, zodat ze zelfredzaam en weerbaar kunnen worden.”
Volgens de minister heeft de macro-economische realiteit geleid tot een aantal bezuinigingsmaatregelen om de uitgaven van de overheid te beperken, dat betekent niet dat de sociale maatregelen van de regering teniet worden gedaan. Het ligt in de bedoeling om door middel van de vast te stellen armoedegrens, beleidsmaatregelen te ontwikkelen om op een sociaal verantwoorde manier de samenleving en de hulpbehoevenden een handreiking te blijven aanbieden. De armoedegrens zal de regering in staat stellen haar sociaaleconomische programma’s beter af te stemmen op de doelgroepen van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

More
articles