‘President is hoogst verantwoordelijk voor corruptief gedrag’

NPS-parlementariër Patricia Etnel zegt dat president Desiré Bouterse hoogst verantwoordelijk is voor het corruptief gedrag binnen de regering. Ze is van mening dat het de president wel is gelukt de voorgeschreven boodschap te lezen, echter is het opmerkelijk dat er niets aan het probleem gedaan wordt. Etnel zegt dat de president vanaf zijn eerste regeerperiode heeft gezegd dat hij een kruistocht zal beginnen tegen corruptie. Volgens Etnel zou de president zich inzetten om mensen uit zijn regering te halen, die met corruptieve handelingen bezig zijn en hij zou er ook op toezien dat er geen corruptief beleid gevoerd wordt. Inmiddels zijn we zes jaren verder en het tegengaan van corruptie is volgens het DNA-lid op geen enkele wijze aangepakt. Ze benadrukt dat er juist meer corruptieve handelingen in de afgelopen zes jaren zijn gepleegd, kijkend naar projecten zoals de Naschoolse opvang, Carifesta, het treinproject, de gelden die vermist zijn op het ministerie van Openbare Werken (O.W) en de N.V Energie Bedrijven Suriname (EBS).

Etnel wil dat de president weet dat daden luider spreken dan woorden. Etnel zegt dat er geen wetten aangenomen hoeven te worden die de bestrijding van corruptie moeten stimuleren. Ze wijst erop dat er voldoende wetten zijn die gebruikt kunnen worden om tegen mensen, die crimineel gedrag vertonen en het geld van het volk stelen, te kunnen handelen.

Het DNA-lid ziet het opsluiten van mensen die zich schuldig maken aan corruptie, niet als de enige oplossing. Ze is van mening dat het geld teruggehaald moet worden. Volgens haar heeft de president de mogelijkheid daartoe, omdat hij van diverse instanties gebruik kan maken om informatie van die persoon na te trekken, zoals de inlichtingendienst. Gezien het huidige gedrag van het staatshoofd, concludeert Etnel dat hij juist de corruptie in stand helpt te houden. Ze vraagt zich af of de president weet dat de wetten er zijn om tegen corrupte mensen te handelen. Etnel zegt dat pas als de president gebruik maakt van de instanties en de wetten die er zijn om daadwerkelijk corruptie te bestrijden, dan zal blijken dat hij echt om het land geeft, doet hij dit niet dan laat hij volgens haar zien dat hij geen leider is.

Etnel vindt het heel triest dat de regering op deze wijze omgaat met het land. Ze zegt dat de huidige leiders de toekomst van het land vernietigen, dit vindt ze onacceptabel. Daarnaast ziet ze dit als een slecht voorbeeld voor de jongeren.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles