January 3, 2017


Frans-Guyana: Verbod toegang drugskoeriers nieuw wapen


January 3, 2017

Voor 2017 hebben de autoriteiten in Frans-Guyana besloten enkele maatregelen te treffen om zo het aantal drugskoeriers drastisch terug te kunnen dringen. Vorige week maandag werd de eerste stap in een reeks van maatregelen een feit, door de veroordeling  van een drugskoerier. Die kreeg een maatregel opgelegd en wel inhoudende een verbod van vijf jaar om zich in de buurt van het internationale vliegveld te begeven. Eric Vaillant, de procureur-generaal van Frankrijk in Frans-Guyana, is er duidelijk over. Hij gaat de strijd tegen de drugshandel frontaal te lijf. Zonder uitvoerig in te gaan op de reeks van aangekondigde maatregelen, vertelde hij vorige week wel over één maatregel: het verbieden van alle veroordeelde drugskoeriers om zich op of in de buurt van het vliegveld te begeven. “Wij hebben gemerkt dat er steeds meer oud-bekenden, die al eerder waren veroordeeld voor smokkel terugkwamen. Wij hebben dus besloten om het verbod met betrekking tot het vliegveld voor een duur van vijf jaar voor delicten en tien jaar voor criminele zaken, toe te passen”, aldus Vaillant. Hiermee verklaart Vaillant tevens dat de grenspolitie alsook de politie, nu systematisch alle dossiers zal opvragen en verifiëren om deze personen de toegang tot het vliegveld te verbieden. Als zo’n verdachte zich niet houdt aan de verboden, wordt deze gearresteerd. De reden voor het treffen van deze maatregel, is de toename van het aantal drugsmisdrijven dat in 2014 uitliep op 183 arrestaties. In 2016 liep dat getal op tot 337. Zeshonderd personen werden voorgeleid op verdenking waarvan ruim honderd schuld bekenden. Van de koeriers was 10 procent minderjarig. Gezien het grootste aantal koeriers afkomstig is uit Suriname en daar ook drugs haalt, verzekerde Vaillant dat de samenwerking met Suriname wederom zal worden geïntensiveerd. “Wij hebben voor ogen om onze Surinaamse counterparts ergens in het eerste trimester van 2017 te ontvangen en wij zullen kijken naar de controles die zij op het vliegveld van Paramaribo (de J.A.P. Luchthaven) hebben opgezet”, aldus Vaillant. Naar verluidt zijn er ook plannen om het verbod tot reizen in te stellen voor andere vliegvelden. Dat de maatregelen zullen worden opgeschroefd, is vorige week maandag duidelijk geworden. Twee Surinamers, een van 28 en een van 29 jaar, zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en drie maanden en een verbod van tien jaar om zich op Frans grondgebied te bevinden. In een ander geval werden drie inwoners van Saint-Laurent-du-Maroni (18, 19 en 25 jaar) veroordeeld tot onder andere een vijfjarig verbod zich op het vliegveld te begeven. Saint-Laurent-du-Maroni, het grensstadje aan de rechteroever van de Marowijnerivier en liggend pal tegenover Albina, zal in 2017 ook enkele veranderingen meemaken. Deze veranderingen zijn nog niet bekendgemaakt.