Regering zal roer daadkrachtig omgooien

De regering zal in 2017 het roer daadkrachtig omgooien. President Desiré Bouterse zegt in zijn nieuwjaarstoespraak dat de financieel-economische situatie en de daarmee gepaard gaande sociale omstandigheden, het niet toelaten dat er gedraald en zelfs gefaald wordt in het nemen van de juiste op elkaar afgestemde maatregelen. “Maatregelen die op de juiste momenten en met de juiste dosering worden uitgevoerd en wel in het juiste tempo en met de juiste coördinatie. Strenge monitoring en continue controle op de uitvoering van dit alles zijn van essentieel belang. Wij willen en zullen, in naam van ons volk en uit liefde voor ons volk, onze economie en onze gehele samenleving weer op het juiste spoor brengen”, aldus het staatshoofd. Dit betekent volgens Bouterse concreet voor de regering en voor het volk, dat hij onder geen beding een politiek van “names” en “faces” zal toelaten. “Ik ga geen fraude en corruptie, waar en wanneer die ook zullen voorkomen, toestaan. Ik zeg u toe, landgenoten: names en faces, fraude en corruptie, zal ik hard aanpakken! Ik zal verder kritisch ons regeerbeleid evalueren en deze zonder aanziens des persoons, waar nodig omgooien om daardoor adequate en doordachte maatregelen te kunnen toepassen en effectieve uitvoering van zaken te hebben. Wij gaan die maatregelen nemen, die wij moeten nemen om de economie te saneren. En wel op een manier die het volk niet treft in zijn basisbestaan.

Tevens zal voor ondernemers, vormende onze nationale economische voorhoede, een stimulerend ondernemersvriendelijk milieu moeten worden gecrëeerd, opdat economische groei effectief kan worden bewerkstelligd.

Wij staan voor een verantwoorde samenlevingsopbouw. Verspilling en verkwisting zullen niet meer mogen voorkomen in onze sociaal-economische ordening, indachtig het adagium dat zowel mens als samenleving zich economisch moet gedragen.”

Het staatshoofd zegt te kiezen voor maatschappelijk verantwoorde oplossingen. “Wij willen maatregelen tot het gezond maken van onze economie, willen wij een duurzame ontwikkeling realiseren en wel met de steun van het gehele volk, dan zullen selectie, fasering en uitvoering van maatregelen in overeenstemming moeten zijn met de maatschappelijke draagkracht van ons volk. Dit alles in geïntegreerd verband met de eisen ter voldoening aan een versnelde economische groei.”

Bouterse verzekert dat hij nimmer het volk zal overleveren aan oplossingen, die voorbij gaan aan het draagvermogen van ons volk; dus oplossingen die juist meer maatschappelijk leed met zich mee zouden kunnen brengen. “Ik zal nimmer toestaan, dat de be-staansgaranties van ons volk op een manier en in een mate worden aangetast,waardoor wij met ons allen te diep moeten terugvallen. Dat zou voor mij niet acceptabel zijn. Ik heb u altijd gezegd dat de economie op de eerste plaats dienstbaar moet zijn aan het volk en dat zij zich derhalve moet richten naar versterking van de bestaansgaranties en de leefbaarheid van het volk. Het kan niet zo zijn dat het volk daar is om zich primair dienstbaar te maken aan de economie en zich voornamelijk ondergeschikt moet maken aan economische maatregelen en recepten sec., omdat ontwikkeling, landgenoten, een integraal verschijnsel is, waarbij de uiteindelijke doelen altijd sociaal zijn. De economie moet menselijk, dus sociaal zijn en de mens moet zich andersom economisch gedragen, voor een vlotte en rechtvaardige samenlevingsopbouw. Sociale ontwikkeling en economische groei gaan hand in hand en dus niet geïsoleerd van elkaar.

Dat is het denken waarlangs wij samen reële en maatschappelijk verantwoorde oplossingen voor alle vraagstukken moeten zoeken en vinden.” Volgens de president moet iedereen redelijk tot minstens goed kunnen leven en ook moet iedereen ruime en gelijke kansen krijgen om vooral constructieve initiatieven te nemen om te ondernemen, te produceren, te exporteren, om internationale handel te drijven en om op creatieve wijze sociale dienstverlening ter hand te nemen, culturele activiteiten te ontplooien en om te sporten, ondermeer, ter bevordering van onze volksgezondheid. Onze samenleving moet zich aldus op een levendige manier kunnen blijven ontwikkelen. Bijdrage van een ieder is hierbij hard nodig. In dit verband zal de verder verruwende criminaliteit, in nauw overleg met de justitiële autotiteiten, met harde hand en zonder pardon, – binnen wet en regelgeving -, bestreden worden en zal de regering zich tevens erop toeleggen om met nog meer inzet, deze integraal en effectief aan te pakken. Bouterse: “De veiligheid van onze burgers zal op alle fronten opgevoerd worden. Wet en gezag zullen moeten zegevieren over criminaliteit!”

“Er moet een aangename en bevorderlijke sfeer zijn in onze samenleving, door een aanmoedigingspolitiek van de regering, waardoor het voor iedereen een uitdaging en een lust wordt om bij te dragen aan de samenlevingsopbouw”, vervolgde het staatshoofd.

Volgens hem wordt Suriname nu geconfronteerd met een situatie van economische crisis, stijgende koersen en prijzen, afname van werkgelegenheid, stijgende criminaliteit, veel leed hierdoor van onschuldige en hardwerkende burgers. “Deze situatie kan niet anders aangepakt worden dan nu en direct, aan onszelf, in deze, regering, het gezamenlijke bedrijfsleven, de werkers, de gewapende machten en particulieren met eigen initiatieven in de sociaal culturele sfeer de opdracht te geven om vanuit ieders plichtsbesef hun maatschappelijke rol te vervullen.

Aan al het voorgaande zal de overheid haar faciliterende, ondersteunende en stimulerende rol, professioneel en dynamisch vervullen. Zaken mogen en kunnen niet amateuristisch worden aangepakt en met horten en stoten uitgevoerd worden. De regering zal daarom in dit jaar de werkstructuren en werkmethoden bij de overheid onder de loep nemen en in deze verbeteringen ter verhoging van effectiviteit tot stand te brengen. Bouterse: “Ook de bemensing van onze instituten zal door de scan gaan en overal waar nodig zal blijken, zullen functionarissen vervangen c.q. anders en elders ingezet worden. De juiste personen moeten op de juiste plaats komen, zodat het maximale resultaat kan worden bereikt. Ook onze kaders in het buitenland, worden hierbij uitgenodigd om hun belangrijke ontwikkelingsbijdragen  te komen leveren aan hun land van afkomst, Suriname.

Het staatshoofd belooft dat niets de regering te veel zal zijn om in 2017 over de gehele linie orde op zaken te stellen. “In 2017 gaan wij onszelf, ten overstaan van u, verplichten om daadwerkelijk door te werken aan een ommekeer. In de loop van dit jaar zullen de aantoonbare bouwstenen moeten worden gelegd, zodat wij eind 2017 samen kunnen zeggen: “Ja, het is ons gelukt, wij hebben het samen volbracht!” Met de dan versterkte basis kunnen wij samen arbeiden aan betere tijden in de jaren hierna. Volgens het staatshoofd begint de regering met het invullen van een cruciaal jaar voor stabilisatie, herstel en duurzame groei van onze economie. “Dit jaar zal in belangrijke mate bepalend zijn voor onze toekomst. Ik vraag u om samen met de regering op een eerlijke, positieve en kritische wijze de handen in elkaar te slaan en samen aan de slag te gaan voor een beter morgen.”

More
articles