Regering moet mandaat teruggeven

De regering moet het mandaat teruggeven aan het volk, zo luidt de boodschap op de laatste dag van 2016 van drs. Guillermo Samson, econoom, aan de regering. Hij geeft aan dat de regering na zes jaar regeringsmacht bewezen heeft het land niet te kunnen besturen. Het teruggeven van het mandaat is volgens de econoom de enige oplossing om het land weer op het goede pad te krijgen.

Samson die zelf ook ondernemer is, verklaart dat het 2016 voor grote delen van de samenleving economisch gezien geen goed jaar is geweest. Hij beschrijft 2016 als een jaar van tegenwerking, afsluiten van leningen en wanbeleid. Wat de econoom het meest gehinderd heeft, zijn het niet in acht nemen van de economische principes en de juridische principes door de regering, waardoor er heel veel onzekerheid heerst. Ook de manier waarop de regering leugens vertelt aan de bevolking, heeft Samson in 2016 ernstig gestoord.

Hij merkt op dat het volk bang is voor zijn eigen regering, die het gekozen heeft middels verkiezingen. Samson erkent dat het niet gemakkelijk zal zijn voor een andere regering om de problemen van ons land op te lossen, dit vanwege de vele leningen die zijn afgesloten op de internationale markt. Wat wel het geval kan zijn volgens hem, is dat een nieuwe regering transparant zal gaan werken met inachtneming van onze grondwet. De vele voorspellingen die zijn gedaan over 2017 blijken niet positief te zijn. Het IMF verwacht het komend jaar een dubbele inkrimping van onze economie in vergelijking met 2016. Ook Samson verwacht het komend jaar geen positieve verandering in de economische situatie in het land, maar juist verergering van de situatie, daarom adviseert hij de bevolking zuinig om te gaan met haar financiën, want 2017 wordt geen gemakkelijk jaar.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles