Optimale controle op Hinderwet blijft uit

Het komt vaker voor dat bewoners in bepaalde buurten en rond bepaalde tijden het onderspit moeten delven bij geluidsoverlast van bijvoorbeeld streetparties, car sound battle shows en auto- en motorfietsraces. Hoewel de politie in bepaalde gevallen optreedt tegen deze overtreders, komen ze weer na enkele uren als de politie is vertrokken. VHP-parlementariër Krishna Mathoera, die politiecommissaris is geweest, zegt dat de Hinderwet gewijzigd moet worden. Volgens haar moet de wet zodanig aangepast worden dat men bij een overtreding verplicht wordt om direct de boete die opgelegd wordt, te betalen.

Daarna moeten de overtreders de gelegenheid gesteld worden om in beroep te gaan.

Mathoera zegt dat er wel controle wordt uitgeoefend door de politie, maar volgens haar is deze niet effectief. Mathoera is de mening toegedaan dat het proces om een overtreder te straffen voor zijn handelingen te lang duurt en dat de overtreder er meestal te makkelijk vanaf komt. Doordat het hele proces te lang duurt en het zelfs voorkomt dat dergelijke zaken niet afgehandeld worden, hebben burgers volgens haar geen vertrouwen in het systeem en denken ze weg kunnen komen met zulke handelingen. De VHP’er vindt daarom bij overtreding er sneller een veroordeling moet plaatsvinden. “Burgers moeten weten dat ze vervolgd kunnen worden bij het overtreden van wetten”, stelt Mathoera.

Hoeveel de politie het proces-verbaal opmaakt en de stukken verstuurt naar het Openbaar Ministerie (OM), vindt Mathoera dat het systeem van het OM en de rechterlijke macht om de overtredingen te beoordelen en af te handelen, niet goed werkt. Ook het in beslag nemen van de apparatuur die zorgt voor geluidshinder is volgens de parlementariër tijdelijk, want deze wordt weer afgestaan na een bepaalde periode. Hierdoor krijgen burgers volgens Mathoera het gevoel dat ze desondanks niet gestraft zullen worden. Mathoera wijst erop dat dit kan leiden tot chaos in de samenleving.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles