LENING VOOR TELESUR NIET ‘KOSHER’

De kogel is door de kerk. De lening ten behoeve van Telesur is goedgekeurd. In plaats van de US-dollar 115 miljoen heeft de regering nu de machtiging om voor minder te lenen. Voor ruim US-dollar 98 miljoen, afgerond US-dollar 100 miljoen, mag het bedrijf via het ministerie van Financiën geld lenen bij de EXIM bank in China. Laten wij voorop stellen dat wij niks hebben tegen het bedrijf. Aangezien het een staatsbedijf is en de politieke bemoeienis niet weg te denken is, ontkomen wij niet aan het feit om er het een en ander over te zeggen. Wij kunnen onmogelijk tegen de plannen van het bedrijf zijn om de technologie verder te verbeteren en zodoende bij te dragen aan de ontwikkeling van het land. Het gaat ons eerder om de manier waarop het geld geleend wordt, het moment en hoe de terugbetaling zal plaatsvinden. Terecht dat de oppositie ook deze bezorgdheid deelt, want het gaat niet alleen om verbetering van het netwerk, want ook daarover valt er wat te zeggen. Het is ons gebleken dat het bedrijf de afgelopen jaren ook veel geld heeft gebruikt voor investeringen. Denk aan de zeekabel die samen met Guyana is geplaatst. Toen beloofde het bedrijf ook snellere en betere verbindingen met een uitstekende kwaliteit. Het bedrijf heeft ook vaker uitbreidingswerkzaamheden verricht met de beloofde verbetering. Die is er ook niet gekomen en getuige de vele reacties op social media en de klachtenservice van het bedrijf kan dat beamen, is men niet gediend van de kwaliteit die geleverd wordt tegenover de prijs die gevraagd wordt. Dat alles bij elkaar opgeteld heeft ook miljoenen gekost. Nu wenst de regering bijkans US-dollar 100 miljoen om het bestaande netwerk up te graden. De koperen kabels moeten weg en daarna hebben wij top of the line communicatiekwaliteit. Dat is wat wij ook hopen, maar dan komt die bezorgdheid om de hoek kijken. Ook binnen het bedrijf is men zich aan het roeren, omdat er veel onzekerheid en geroezemoes bestaat. Het punt is dat deze lening komt in de golf van andere grote leningen. De regering zegt doodleuk dat de schuld van Telesur binnen zeer korte tijd wordt terugbetaald, maar dat is waar het volk bedonderd wordt. Elk telecombedrijf in de wereld weet dat door de moderne technologie en de beschikbaarheid van allerlei applicaties, de inkomsten drastisch zijn afgenomen. Kijk maar alleen naar hoeveel een telecomprovider verdient aan het bellen. Bijna niets. Iedereen schijnt te zijn overgestapt naar whatsapp bellen, messenger, viber, imo, bbm, kortom allerlei apps. Ook op het gebied van data zijn de inkomsten zwaar teruggevallen. Waar vroeger veel mensen aangewezen waren op data, is dat nu weggevallen doordat velen nu leunen op wifi of mifi gebruik. Huishoudens doen het nu zelfs anders als ze geen wifi hebben. Een gezin, bestaande uit vier mensen met elk een mobiel, pakt het zo aan: een toestel wordt opgewaardeerd en voorzien van data en via mobile hotspot wordt de rest van het gezin voorzien. De technische mogelijkheden maken dat de bedrijven minder verdienen. Wij kunnen verwijzen naar grote giganten in de wereld als T Mobile en andere grote boys die met hetzelfde te kampen hebben. Dus het verhaal van de regering dat Telesur het eventjes snel terugverdient, klopt helemaal niet. Het gevoel zegt ons dat de regering dit geld zal aanwenden voor andere doeleinden waardoor Telesur de gebeten hond wordt. Telesur wordt voor het karretje gespannen om de zaak af te lossen. Komt deze constructie u niet bekend voor? This is the purple way to do business. Het gevolg is ellende en vernietiging. De geschiedenis ligt daar. Blijf maar schreeuwen dat ze nog 5 moet krijgen.vd