JAARWISSELING 2016-2017: TER OVERDENKING

Arnold Kruisland (NPS) :
“… Front-partners (VHP- PL) waren tegen aanname Wet Parlementair Enqueterecht en Anticorruptiewet. Naast de Anticorruptiewet is het volgens Kruisland heel belangrijk dat het parlement beschikt over het enqueterecht. Dit recht geeft ruimte aan DNA-leden om los van de Clad en de Reken-kamer ZELFSTANDIG een onderzoek in te stellen. Reeds in de periode Venetiaan-Ajodhia was de politieke wil bij overige Front-partners NIET aanwezig om deze twee wetten te doen goedkeuren. Binnen mijn eigen coalitie waren er bezwaren tegen aanname van deze twee wetten. Volgens Kruisland bestond ALTIJD de vrees bij de NIEUW FRONT-partners dat de zittende regering in problemen kon worden gebracht bij dergelijke ONDERZOEKEN. Uiteindelijk is toen niets hiervan terechtgekomen. Ook NIET toen RAMDIEN SARDJOE (VHP) en ook niet toen PAUL SOMOHARDJO (PL) de voorzittershamer van het parlement in handen hadden……; aldus Kruisland in Dagblad Suriname editie 20-12-16.

Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) :
“..alle politici stelen. Dat is het IMAGO van de Surinaamse politicus..”; Dagblad Suriname editie 3 -11-16.

Guno Castelen (SPA):
“..zegt dat de SPA na verschillende evaluaties heeft geconstateerd dat het slecht gaat in het land. Er is volgens hem NU sprake van slecht bestuur en corruptie en roept op tot MEER actie en strijd …”; Suriname Herald 22 -12-2016.

VHP leider Chan Santokhi:
“…in juni van dit jaar had de voorzitter van de VHP Chan Santokhi in het parlement aangedrongen voor opname van de aanpak van “good governance” en corruptie in het Herstel en Stablisatie programma 2016-2018.
De kosten van corruptie worden niet alleen gemeten naar de miljarden aan gestolen of verkwist kapitaal. De prijs van corruptie is vooral terug te vinden in de afwezigheid van goede ziekenhuizen, scholen, dringende infrastructuur en gezondheidszorg, omdat gemeenschapsgeld wordt onttrokken aan deze voorzieningen. De VHP leider roept daarom iedereen op om samen een einde te stellen aan corruptie, en om samen te vechten voor billijkheid en eerlijkheid. Burgers van Suriname mogen corruptie niet langer tolereren. Het voorkomen van corruptie is van fundamenteel belang voor het veiligstellen van de RECHTSSTAAT..; aldus VHP voorman Santokhi.
Starnieuws 9 -12-16.

Carl Breeveld, Assembleelid Doe) :
“…Suriname is een persoonlijk wingewest geworden voor bepaalde personen, groepen en kartels. Het zijn nu geen buitenlanders die sommigen voor het gemak soms de schuld geven voor eigen falen, maar eigen Sranansma die hun volk benadelen door corruptieve praktijken. Fraude, omkoping, vriendjespolitiek, misbruik van macht en staatsmiddelen zijn aan de orde van de dag. Ergeris dat de maatregelen die genomen moeten en kunnen worden op basis van het Wetboek van Strafrecht, achterwege blijven, stelt Breeveld. Breeveld merkt op dat in 2010 de aangekondigde kruistocht tegen corruptie NOOIT is gekomen. Transparantie is zoek. ”President Bouterse is genageld in een web van ONEERLIJKHEID en treedt niet handelend op. Suriname is dringend toe aan behoorlijk bstuur en INTEGER LEIDERSCHAP, concludeert Breeveld.
Hij pleit voor de invoering van diverse wetten om de corruptie uit te roeien o.a. Wet op de Ombudsman, Wet Openbaarheid van Bestuur, Wet op de Jaarrekening, aanpassen van de Comptabiliteitswet, enqueterecht/onderzoeksrecht van het parlement. Wetten invoeren die een INTEGRITEITSBELEID kunnen stimuleren en versterking van controle instituten.
Star Nieuws editie 22-12-16 & 23 -12-2016.

Dagblad Suriname (Redactioneel):
“…de bedrijfscultuur van de overheid is een van geslotenheid, het verborgen houden en geheimhouden van gegevens van de overheidsadministratie: de corruptiecultuur. De toon vande bedrijfscultuur bij de overheid wordt overal ter wereld gezet door de regeringsleider en/ of het staatshoofd. De bedrijfscultuur zijn de waarden en normenwaardoor de handelingenvan de overheid worden geleid. Aan de ene kant is er een corruptiecultuur en daarmee is strijdig een anticorruptiewet. Onderdeel van de bedrijfscultuur die gaat richting anticorruptie, is de WET OPENBAARHEID VAN BESTUUR (WOB); Dagblad Suriname editie 21-12-2016.

Robert van Trikt (vereniging van accountants) :
“… Suriname heeft een lange weg te gaan om een cultuur te ontwikkelen van financiele transparantie en verantwoording afleggen. Die kan wel worden bereikt als een ieder in het land , vanaf de overheidsfunctionaris tot het individu, beseft dat het een ”MORELE PLICHT” is om transparant bezig te zijn en verantwoording af te leggen…”; DWT-editie 23 -12-2016.

Glen Truideman (politicooog):
“…..doordat de regering geen transparant beleid voert,ligt er een voedingsbodem voor onjuiste opvattingen bij het volk . Burgers moeten de politiek kunnen vertrouwen. Bij onduidelijk beleid van de overheid zegt de bevolking zie je wel, de politici zijn onbetrouwbaar. Democratie is ook goed samen met eerlijk en transparant bestuur. Corruptie en democratie gaan daarom zelden samen. Robert Klitgaard ,hoogleraar economie in Zuid-Africa, geeft in zijn boek ”Controlling Corruption” enkele belangrijke tips: PAK IN DE EERSTE PLAATS DE GROTE VISSEN AAN…..; Truideman in de DWT editie 25-12-2016.

Srananman, SOSO LOBIE in het nieuwe jaar.
Ik wens U allen een corruptie vrij Suriname in 2017 toe.

Leendert Doerga

More
articles