Leraren geven EBGS ultimatum

BvL en ALS ready voor actie

De leraren van de EBG-scholen die aangesloten zijn bij de Alliantie van Leraren in Suriname (ALS) onder leiding van Wilgo Valies, hebben het bestuur van de Stichting Onderwijs der EBGS een ultimatum gegeven. Valies, die ook voorzitter is van de Bond van Leraren (BvL), zegt dat er gisteren een brief is gestuurd naar de EBGS-directie om zaken in orde te maken voor 5 januari. Indien er geen adequate oplossing komt op korte termijn, dan zullen de leden van de BvL en ALS massaal protesteren tegen het onrechtvaardig mutatiebeleid. Aanleiding voor het versturen van de brief zijn de acties die momenteel worden gevoerd door de leerkrachten van de A.R. Leeuwinschool tegen het mutatiebeleid en de bejegening van leerkrachten door de directie van de Stichting Onderwijs der EBGS.

In de brief die verstuurd is naar de EBGS, staat dat uit een vergadering is gebleken dat er in de bovengenoemde kwestie geen sprake is van een incident, maar van een structurele benadering van de directie. Zowel ALS als de BvL verklaren  zich solidair met de leerkrachten van de A.R. Leeuwinschool. Valies geeft aan dat leerkrachten gemuteerd worden op basis van hun kritische opstelling. Hij beschrijft de handelingen van de directie van de EBGS als inhumaan.

Valies merkt op dat het mutatiebeleid gebruikt wordt om leerkrachten te straffen en benadrukt dat er een eind moet komen aan het onrechtvaardig optreden naar leerkrachten toe.

Hij verklaart dat de gemeenschap gelijk opspringt als er een leerkracht in de fout gaat, maar zich er niet van bewust is onder welke omstandigheden leerkrachten moeten werken. Als voorbeeld haalt hij  leerkrachten aan die pupillen slaan. Hij keurt het gedrag van zo een leerkracht af, maar zegt tegelijkertijd dat er ook naar de oorzaak gekeken moet worden: hoe heeft het zo kunnen komen. Een klas met vijftig leerlingen kan op de lange termijn frustrerend zijn voor een leraar. Valies benadrukt daarom dat de zowel de ALS als de BVL zullen het komende jaar erop staan dat er duurzame veranderingen komen binnen het onderwijs. Waar nodig zullen de twee bonden middels acties strijden voor een fundamentele oplossing. Een van de zaken die zij willen realiseren, is het terugbrengen van het aantal leerlingen in de klas naar twintig, waardoor de leerkracht zijn volledige aandacht en tijd kan besteden aan de pupillen. Een ander belangrijk aspect binnen het onderwijs is volgens Valies innovatie. Hij zegt dat wij nog niet op het gewenste punt zijn, maar benadrukt het belang hiervan. “Het verbeteren van de kwaliteit van ons onderwijs is belangrijk, zodat de leerlingen een reële kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen”,  zegt Valies.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles