‘Hoefdraad houdt informatie achter

VHP-parlementariër Mahinder Jogi is helemaal niet tevreden over de presentatie die de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, hield over de staatsschuld van Suriname.  Volgens de parlementariër houdt de bewindsman informatie achter over de leningen die in de afgelopen jaren zijn afgesloten. Jogi zegt dat de Staat minimaal 84 leningen (65 buitenlandse en 19 binnenlandse leningen) heeft afgesloten, echter kan de minister volgens hem geen informatie overleggen waaruit blijkt hoeveel en waar er geleend is. Conform de Wet op de Staatsschuld, artikel 7, moet de overheid volgens Jogi over duidelijke informatie beschikken. “Hoefdraad ziet het anders, omdat hij niet kon ingaan op mijn vragen betreffende de leningen.”

Jogi zegt verder aan De West dat het helemaal niet moeilijk is om aan die informatie te komen, omdat leningen en schulden geregistreerd moeten worden bij het Bureau voor de Staatsschuld en de Rekenkamer. “Niet ik zeg dat, maar artikel 6 en 7 van de Wet op de Staatsschuld. Deze wet verplicht de overheid tot het registreren van leningen en aflossingen van de Staat. Dat de minister geen overzicht kan geven ,maakt het voor een ieder duidelijk dat er buiten de wet gehandeld is en wanneer je de minister om een leningenoverzicht vraagt, zegt hij gewoon dat deze informatie al jaren niet goed is bijgehouden. Dit geeft aan dat voor wat de leningen betreft, alles heel chaotisch is.”

Jogi zegt dat er met de leningen enorme bedragen zijn gemoeid, maar ondanks dat en het feit dat het om financiële instellingen gaat, beschikt men toch niet over een duidelijke registratie. “Deng mang disi e kibri kibri sani gi a volk, dit geeft duidelijk aan dat de Wet op de Staatsschuld is overtreden. Waarom heeft Hoefdraad een tabel gepresenteerd zonder Dalian erbij.” De parlementariër zegt tot slot dat de minister niet gereageerd heeft op zijn punt betreffende de totale staatsschuld, die meer dan 15 miljard SRD bedraagt. “Hij heeft niet ontkend en wie zwijgt, stemt toe. Gelet op alle info is het ook duidelijk dat de Wet op de Staatsschuld al is overschreden.”

More
articles