‘Waarheid en recht zullen zegevieren’

De gebeurtenissen van 8 december hebben een trauma gebracht over ons land. Deze hebben diepe wonden geslagen in de Surinaamse samenleving. De in brand gestoken gebouwen van de Moederbond, Vrije Stem en Radhika, zijn ook stille getuigen van deze wonden. De handelingen die zijn gepleegd door de toenmalige legerleiding, hebben heden ten dage nog hun invloed op tal van zaken. De inbreuk die toen gepleegd is op de vrije meningsuiting, is nu nog zichtbaar. Dit zei pater Toon ter Dorsthorst, gisteravond tijdens de herdenkingsdienst in de St. Alfonsuskerk aan de Verlengde Keizerstraat. Dit jaar heeft pater Ter Dorsthorst de herdenkingsdienst  overgenomen van Karel Choennie,  die eerder dit jaar is gewijd tot bisschop.   Choennie heeft tot vorig jaar de traditionele   herdenkingsdienst   van 8 december 1982 geleid.

De gebeurtenissen worden de pater al te vaak in een doofpot gestopt. Een simpel voorbeeld hiervan is dat de gebeurtenissen rond de jaren ’80 niet zijn opgenomen in de geschiedenisboeken. Ter Dorsthorst wijst erop dat de geschiedenis altijd door de machthebbers geschreven wordt, net als in de koloniale periode zien we dat de huidige machthebbers van Suriname de gebeurtenissen van de jaren ’80 niet laten opnemen in schoolboeken.

Maar hij is ervan overtuigd dat er een ommekeer zal komen in deze zaak. Hij weet zeker dat meer Surinamers zullen opstaan en vragen naar de waarheid. “We worstelen al 34 jaren met misleiding en leugen”, voegde de pater eraan toe. Hij benadrukt dat er een tijd komt dat de waarheid en het recht zullen zegevieren. “Na 34 jaren eren we de 15 strijders van democratie die op 8 december gemarteld en vermoord zijn geworden in het Fort Zeelandia”, zei de pater. Hij wijst erop dat er een tijd zal aanbreken dat deze 15 strijdkrachtige zonen erkent zullen worden als nationale helden, zoals Boni, Baron en Joli Coeur uit de koloniale periode, erkend en geëerd worden als nationale helden.

Het thema van de herdenkingsdienst van dit jaar was: ‘Wees niet bevreesd’. Betty Goede, voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, wees erop dat de bedoeling van dit thema is, om mensen te stimuleren niet bang te zijn om hun mening te geven.  Met dit thema wil de organisatie ook pleiten voor de handhaving van de trias politica en de handhaving van een rechtvaardige democratie. Daarnaast was het ook de bedoeling om de 15 prominente Surinamers die op 8 december 1982 zijn geëxecuteerd te herdenken en troost en ondersteuning te bieden aan de nabestaanden.

-door Richellle Mac-Nack-

 

More
articles