Sterke maatregelen nodig om militairen in bedwang te houden

De groep ontevreden militairen groeit met de dag en om deze militairen in bedwang te houden, dient president Desiré Bouterse verandering te brengen in tal van zaken. Bij de eerdere berichtgeving over de problemen in het leger, hebben de militairen de president 48 uur gegeven om zaken op orde te brengen. Echter is er geen verandering gekomen, omdat de minister van Defensie, Robby Benschop, de president adviseert om geen acties te ondernemen. Naar verluidt kan de president geen acties ondernemen tegen de particuliere werkzaamheden die de minister van Defensie de militairen van Faya Blo laat verrichten. Dit, omdat Benschop geïnvesteerd heeft in het leger en in de laatst gehouden verkiezingen.

Wij vernemen van onze bron dat men in het leger vindt dat het geen opvangcentrum is voor politieke loyalisten; de militairen zien het als een serieuze organisatie die belast is met het beschermen van het land. Na de vorige publicatie is er een vergadering gehouden met de manschappen, waarbij Benschop naar verluidt aan de militairen heeft voorgehouden, dat hij niet van plan is deze particuliere bewakingspraktijken stop te zetten, vanwege de bovenstaande redenen.

De groep ontevreden militairen is naar verluidt vastberaden de voorhoederol die hun is toebedeeld, terug te nemen, ze zullen niet accepteren dat er nog over ze heen wordt gelopen. De groep bestaat momenteel uit ruim zeventig man en stelt duidelijke eisen aan de regering, anders kan het verstrekkende consequenties hebben. De eisen die de militairen stellen, zijn: de Anticorruptiewet moet behandeld worden in De Nationale Assemblee en moet ook nageleefd worden, de ministers Benschop en Hoefdraad dienen onmiddellijk hun portefeuille ter beschikking te stellen, alle leningen die afgesloten zijn, dienen teruggedraaid te worden, er moeten geen verdere verhogingen komen. De president dient naar verluidt alle problemen die het volk en het leger regaderen, op te lossen en als hij geen goed beleid kan voeren, dan dient ook de president plaats te maken. De groep verwacht ook dat de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, alle vermeende gelden die hij van het land heeft genomen en gestort heeft op buitenlandse rekeningen, terugstort. Ook willen ze duidelijkheid over wat er wordt gedaan met het geld dat betaald is en wordt voor de particuliere wachtkloppers. Het leger lijdt steeds verdere verarming, er is voeding noch kleding en goede medische voorziening voor de manschappen, terwijl er voor een kamp bijvoorbeeld US-dollar 30.000 wordt betaald. Vernomen is dat er gesprekken gaande zijn met de politie om samen op te trekken, als de regering geen werk maakt van de eisen die de militairen stellen. Samen met het volk zullen de twee eenheden pleiten voor verandering.

Hoewel er eerder protest is aangetekend, is de minister van Defensie naar wij vernemen nog altijd bezig zijn loyalisten te accommoderen in het leger, terwijl ze geen kaas hebben gegeten van het militair zijn. De praktijken van Faya Blo worden doodgewoon voortgezet; de ontevreden militairen staan er ook op dat deze organisatie ontmanteld wordt.

Naar wij vernemen vertoont deze periode veel gelijkenissen met de jaren ’80. Het volk wordt steeds armer, daarnaast sluiten tal van winkels. De groep militairen hoopt niet dat de president ervoor kiest dat zij genoodzaakt zijn andere maatregelen te nemen. Deze militairen zien het liefst dat er op een vredelievende manier gewerkt wordt aan de hervormingen in het land.

More
articles