Binda voorspelt schaarste aan goederen

foto: Johan de randamie

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), zegt dat de maatregel van de overheid waarbij alleen banken bevoegd zijn valuta te verkopen, tot gevolg zal hebben, dat er een schaarste aan goederen zal ontstaan. Hij merkt op dat betalingen van importen niet buiten de banken om kunnen plaatsvinden, maar is ervan overtuigd dat de banken niet kunnen voldoen aan de vraag naar US-dollars, waardoor mensen deze op de zwarte markt zullen aanschaffen.

Binda zegt dat dit als gevolg heeft dat mensen hun geld op buitenlandse rekeningen zullen storten, omdat zij de herkomst van het geld niet kunnen aantonen bij de banken in Suriname. Een hoop goederen zal hierdoor niet ingekocht kunnen worden met als gevolg  schaarste aan goederen.

De Akmos-voorzitter geeft aan dat ook de Centrale Bank van Suriname niet over voldoende deviezen beschikt voor een importdekking van een maand. Hij is van mening dat de maatregelen onrust in plaats van rust zullen brengen op de valutamarkt. Binda geeft aan dat de koers nu al een stijgende trend vertoont en hij zal het niet vreemd vinden als de koers binnen een week stijgt, waardoor voor 1 US-dollar, SRD 8 betaald zal worden.

Hij kan zich niet voorstellen, dat de regering maatregelen doorvoert zonder enige onderbouwing en niet nadenkt over de effecten ervan.

Hij zegt dat dit niet de eerste keer is, dat zulke maatregelen zijn doorgevoerd. In de jaren tachtig heeft de toenmalige bevelhebber van het leger, Desiré Bouterse, nu president van Suriname, deze maatregelen ook doorgevoerd, waardoor mensen valuta op de zwarte markt kochten en die op buitenlandse rekeningen zetten.

Binda vermoedt, dat deze maatregelen genomen zijn, omdat de solvabiliteit van de banken in gevaar is. Hij verklaart echter dat deze maatregelen niet gaan helpen, omdat de kapitaalmarkt veel groter is dan de banken en de overheid. Mensen zullen veel meer zaken doen op de zwarte markt met als gevolg dat de koers de lucht in zal gaan. Een ander maatregel van de overheid is de de-dollarisatie. Binda zegt dat dit niet kan gebeuren zonder dat er wetgeving komt. De regering zal eerst een wet moeten maken waarin staat aangeven, dat de SRD als enige wettig betaalmiddel gebruikt mag worden in Suriname. Als voorbeeld haalt hij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) aan die voortaan volgens hem haar tickets uitsluitend in SRD moet verkopen. Om daadwerkelijk rust te brengen op de valutamarkt, zou er volgens de Akmos-voorzitter het tegenovergestelde gedaan moeten worden van de-dollarisatie. De inflatie zal volgens hem alleen maar toenemen, omdat er maatregelen worden getroffen, terwijl er geen inkomsten zijn. “Onze munteenheid is gewoon papier”, aldus Binda. Hij vraagt zich af of het onnozele mensen zijn die deze maatregelen nemen of  dat deze maatregelen juist bewust worden doorgevoerd om de middenklasse kapot te maken om zodoende te heersen over het volk.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles