XII Zuid-Amerikaanse U-20 Damesschaakstrijd van start

 

Catherine Kaslan verslaat Ecuadoriaanse WFM

Schaakbondvoorzitter Frank Lo Kim Lin verricht de openingszet van de twaalfde Zuid-Amerikaanse U-20 Dames Schaakkampioenschappen. (Foto: Surinaamse Schaakbond)

In het gebouw van het Centrum voor Financiële Educatie en Ontwikkeling (CFEO) van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is gisteren de twaalfde editie van de Zuid-Amerikaanse U-20 Dames Schaakkampioenschappen van start gegaan. Hoewel er uitnodigingen zijn verstuurd naar alle Zuid-Amerikaanse landen, zijn er slechts drie buitenlandse speelsters aangewezig, te weten: WFM Javiera Belen Gomes Barrera uit Chili, WCM Patino Garcia Corals uit Venezuela en WFM Breana Sigchos Bosquez uit Ecuador. De laatstgenoemde moest in haar eerste partij meteen het hoofd buigen voor de Surinaamse U-20 kampioene WCM Catherine Kaslan.

Het toernooi werd geopend door Frank Lo Kim Lin, de voorzitter van de Surinaamse Schaak Bond (SBB). Hij verrichtte de openingszet op het bord van Gomes Barrera, die de hoogst gerangschikte dame in het toernooi is. Zij nam het op tegen de Surinaamse schaakster Alexandra Kaslan. Kaslan leed haar eerste nederlaag.

Deze Zuid-Amerikaanse U-20 Dames Schaakkampioenschappen worden gehouden onder auspicien van de wereldschaakbond FIDE.

De overige Surinaamse schaaksters zijn: dameskampioen WFM Rosangela dos Ramos, WFM Kaithlyn Tjong Tjin Joe (U-16 kampioen dames), WCM Anviti Adhin, Elliot Saday en Victoria Kaslan.

Het toernooi wordt volgens het Round Robinsysteem gespeeld wat betekent dat alle speelsters tegen elkaaruitkomen en er dus 9 ronden worden afgewerkt. De laatste ronde is op zondag 27 november, gevolgd door de sluitingceremonie. Het CFEO-gebouw staat aan de Jamaluddinstraat.

De winnaar van dit toernooi krijgt gelijk de titel van Woman International Master (WIM) en een eerste GM (Groot meester) norm. De nummer 2 en 3 krijgen de titel van Woman Fide Master (WFM) en een WIM-norm.

Simultaan aan dit toernooi zou er ook een absolute klasse zijn, maar vanwege beperkte belangstelling door onder andere de moeilijke bereikbaarheid van Suriname, was er slechts 1 spelers (uit Venezuela) aanwezig. De absolute klasse werd hierdoor afgelast.

De tweede ronde wordt vandaag afgewerkt samen met de eerste ronde van het vierde Srefidensi Schaaktoernooi, dat vanavond van start gaat. In dit toernooi worden er in een Masterklasse en een Open klasse gespeeld. In de Masterklasse zitten de top 5 Surinaamse schakers samen met toppers uit Cuba, Duitsland, Venezuela en Aruba. In de Open klasse zullen ruim 50 schakers strijden voor de titel.

Het Srefidensi-toernooi loopt ook tot zondag 27 november en vindt op dezelfde lokatie plaats.

De uitslagen van de gisteren gespeelde dameswedstrijden zijn als volgt: WFM Tjong Tjin Joe-Elliot ½-½; WFM Gomes Barrera-A.Kaslan 1-0; WCM Patino Garcia Corals-WCM A.Adhin 1-0; WCM C.Kaslan-WFM Sigchos Bosquez 1-0 en WFM Dos Ramos-V.Kaslan 1-0.

 

More
articles