Jeugdcriminaliteit wordt onder de loep genomen

Het Resistance and Prevention Program (RAPP) van de Pan American Development Foundation moet helpen om de jeugdcriminaliteit in de regio te reduceren. Suriname maakt ook deel uit van dit programma. In dit kader wordt er een vijfdaagse training verzorgd voor buurtmanagers van het Korps Politie Suriname en andere belanghebbende organisaties die allemaal hun steentje kunnen bijdragen aan het terugdringen van de jeugdcriminaliteit.

Volgens Roberto Obando, PADF-projectdirector, is er in verschillende delen van de Caribische regio de laatste jaren een toename te zien van criminaliteit en geweld, zoals overvallen, diefstal, ontvoering en moord. Jeugdcriminaliteit maakt hier ook deel vanuit. De acties zijn direct van invloed op de slachtoffers en brengen verstrekkende maatschappelijke kosten met zich mee. De toename van criminaliteits- en geweldsdelicten heeft ook geleid tot een overbelast strafrechtelijk systeem en een angstcultuur onder burgers.

Obando zegt dat het de bedoeling is, dat de PADF-vertegenwoordigers samen met de politie en andere organisaties, scholen en woonwijken gaan bezoeken om criminele activiteiten onder jongeren te voorkomen. “Crimineel gedrag begint vrij vaak op heel jonge leeftijd. Belangrijk is om te voorkomen dat jongeren eraan beginnen”, zegt hij.

Voor wat de jeugdcriminaliteit in de regio betreft, zegt Obando dat er in Trinidad & Tobago veel vuurwapengeweld voorkomt, terwijl in de Bahamas er veel moordgevallen voorkomen. Obando kan niet specifiek aangeven welke vorm van criminaliteit in ons land bovenaan staat, maar zegt dat het belangrijk is om bij de basis, de jeugd te beginnen. Behalve agenten en medewerkers van diverse organisaties, worden er daarom ook leerkrachten getraind, omdat zij een groot deel van de dag met jongeren te maken hebben.

In veel Caribische landen plegen steeds meer jonge mensen geweldsmisdrijven.  Armoede, jeugdwerkloosheid, een zwak onderwijssysteem, alcohol en drugs, zijn enkele van de risicofactoren. De slechte economische situatie in Suriname, kan ertoe bijdragen dat meer jongeren geneigd zullen zijn tot crimineel gedrag. Tijdens de vijfdaagse training wordt de nadruk gelegd op misdaadpreventie, het voorkomen van jeugdcriminaliteit. De PADF wil samen met Suriname zorgdragen voor blijvende oplossingen die de jeugdcriminaliteit een halt toeroepen waardoor eveneens het gevoel van onveiligheid bij de burgers weggenomen wordt.

-door Ivan Summervile-

 

More
articles