Regering moet met oplossing komen voor alle ambtenaren

Tijdens een ontmoeting afgelopen dinsdag op het Kabinet van de President met de raadadviseurs Jules Wijdenbosch, Eddy Jozef-zoon en Errol Alibux, werd besproken dat onderwijzers uit het Fiso-systeem gelicht zullen worden en overgeheveld zullen worden naar privaatrechtelijke beheersstructuren. De regeling die per 1 januari 2017 in moet gaan, is bedoeld om onderwijsgevende beter te waarderen. Robby Berenstein, voorzitter van C-47, meent dat er consequenties verbonden zijn aan het nieuwe salarisstelsel en dat de overheid dit moet inzien. “Een van de consequenties is dat andere beroepsgroepen ook erop zullen staan dat ze uit het Fiso gehaald worden, om zo een betere waardering te krijgen”, zegt Berenstein. Dit zal volgens hem ervoor zorgen dat we weer terechtkomen in de oude situatie waarbij de waardering van ambtenaren afhangt van verschillende reeksen.

Om in te spelen op deze nadelige gevolgen, meent Berenstein dat de regering als uitvoerder van deze regeling, de verantwoordelijke is om te zoeken naar oplossingen in samenwerking met andere actoren om zodoende elke ambtenaar tegemoet te komen. Hij begrijpt dat de onderwijzers een lange strijd hebben gevoerd voor herwaardering van hun salaris, maar hij wijst er ook op dat Ravaksur aan de regering een loonsverhoging voor alle ambtenaren heeft gevraagd, gezien de economische situatie in het land.

Verder geeft de voorzitter van C-47 aan dat ambtenaren al zes jaar lang geen loonsverhoging hebben gehad. “Als de overheid de salarissen van de ambtenaren regelmatig zou aanpassen, zou de behoefte minder zijn om uit het Fiso te stappen.”

Als gekeken wordt naar de indeling van het overheidsapparaat, zegt Berenstein dat het moeilijk is om de verschillende functies een goede beoordeling te geven die moet leiden tot herwaardering. Dit in tegenstelling tot het onderwijs, waarbij de functies van onderwijsgevenden goed beschreven zijn waardoor het gemakkelijker is een herwaardering toe te kennen aan deze groep. Berenstein is dan ook van oordeel dat de regering met een structurele aanpak moet komen, zodat ze alle ambtenaren tegemoet kan komen.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles